Damski uhani za žalovanje 2 x

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     848 – 2

Datacija Kmalu  po  l. 1900
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo Avstroogrska
Mere v mm 15 x 10 x 7
Opis snovi Ameriško  double   “zlato”, kar pomeni le zlatenje s posebnim postopkom skupnega valjanja nedragocene kovine in ene tanke plasti zlata,   in ne resničnega zlata

Steklene kroglice

Ohranjenost, stanje  Odlična, nenošeno
Tehnika izdelave Ročne zlatarske tehnike
Znak
Slog, stil Žalni nakit
Literatura Darinka Sirk: 99 meštirjev – 100 mižerij
Opombe, zgodovina Uhani so del neprodane zaloge Zlatarstva in urarstva  Aleksander Ambrožič. Zlatarstvo je delovalo pred 1. Svet. vojno na Bledu in vzporedno v Gorici. Goriško poslovalnico so z začetkom 1. vojne zaprli, na Bledu pa je delovala do začetka 2. vojne.

Bonton oblačenja v času žalovanja je bil na naših tleh izdelan in spoštovan, če so to le sredstva dopuščala. Najbolj razširjene so bile črne pol-kroglice različnih velikosti in materialov, ki so jih prodajali zlatarji.                                                                                                                                Prav svoja pravila pa so imeli v Brdih: Med žalovanjem so bile ženske eno leto oblečeno v črnino  –  luto. Nakita niso smele nositi, razen poročnega prstana in uhanov, če so bili ti krstno darilo. Potrebno pa jih je bilo oviti s črno krpico ali obkvačkati s črnim sukancem. Uhane na sploh so imenovali  ” ¸rčine  ” in so bili ob verižici  (  čedenci ) najpogostejše krstno darilo.