Morček iz Pivškega

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :       206

DatacijaŽig;  med  1866  in  koncem  1. svetovne vojne.  Izročilo pa pove, da je izpred konca 19. stol.
Avtor in naslovRijeka
Delavnica, porekloAvstroogrska, Rijeka
Mere v mm18 x 16 x 6
Opis snoviZlato čistine  580/1000

Črn in bel emajl

Ohranjenost, stanjeZelo dobra. Bel emajl na turbanu drobno okrušen.
Tehnika izdelaveVlivanje v kalup, ročno nanašanje emajla
ZnakŽig psa s štev. 4,  kar je Avstroogrski žig za male zlate izdelke s čistino 580/1000 v času od  l. 1866 do razpada monarhije.

Žig  V 2, ki označuje kraj nastanka in žigosanja   –   Rijeka

Slog, stilMorček,  murenček, murček, črnček, moro, morčič ….. stil
LiteraturaKMEČKI NAKIT, Vodič po razstavi SEM, Ljubljana 1965, str. 4 in 5

Theodor de Canziani: MORČIĆ, 3. prošireno izdanje, Rijeka 2011

za žig: SEZNAM PUNCOVNICH ZNAČEK …, Praha 2012, str,7, št. Z-27

Opombe, zgodovinaUhani so bili v 19. in še v začetku 20. stoletja povsem obvezen dodatek kmečki noši. Zlasti pa niso smeli manjkati pri mladih dekletih iz okolice Ljubljane ob nedeljah, kot  poročajo Novice v sredini 19. stoletja. Deklici so prve uhane zelo pogosto darovale krstne ali birmanske botre, kasneje pa zaročenec ali ženin. Prav uhani se pogosto tudi dedujejo po starših ali starih starših. Navada je bila, da so precej splošno še do druge svetovne vojne dajali uhane v ušesa že dveletnim otrokom.

Za uhane je značilno, da so jih nosile tako ženske, kot moški. Pri ženskah so imeli predvsem krasilno funkcijo, pri moških pa varovalno proti glavobolu, hudemu pogledu, … Uhani pa so morali biti v tem primeru zlati, saj po verovanju le zlato bolezen “ven vleče”.   Ženske so vedno nosile po dva uhana, moški pa  običajno le enega v desnem ušesu.

Morčki so bili v času do 1930 zelo priljubljena oblika uhanov tako pri ženskah kot pri moških. Med seboj se po spolu ne razlikujejo, morda pa po izboru velikosti. Izdelovali so jih namreč v 18-tih velikostih.                                                                                                                                                            Naš Morček je dediščina po družini Sušelj iz Nadanjega sela pri Pivki,  je eden od ženskega kompleta dveh , kupljenega pred koncem 19. stol.