Zlata broška ZC

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :

Datacija15. 12. 1992
Avtor in naslovOblikovalec:  Zdenka Šamec

Modelar:       Roman Koklič

Delavnica, porekloZlatarna Celje, Kersnikova 19, Celje, Slovenija
Mere v mm35  x  22  x  10    mm
Opis snoviZlato čistine 585/1000

Biser s premerom 5  mm

Pravi cirkon 6 x   1,5  mm

Ohranjenost, stanjeOdlična
Tehnika izdelaveRočna izdelava
ZnakZC      585      U5        Klas  –  uradni jugoslovanski državni žig za zlato
Slog, stilGalerijski nakit
LiteraturaMiha Jeršek in Meta Dobnikar: DRAGULJI, l. 2005, str. 104
Opombe, zgodovinaBroška sodi v tako imenovani  “galerijski nakit” Zlatarne Celje. Pravzaprav gre za unikatni nakit, ki pa ima pravico (ni pa nujno) biti izdelan v petih izvodih. Vsi izvodi imajo številko od 1 do 5 vgravirano. Galerijski nakit je izdelan izključno iz zlata ali platine, ter ima vgrajeno le drago kamenje z nekaj izjemami. Ima svoj certifikat s številko artikla, čistino kovine, kvaliteto vkovanih kamnov, ime oblikovalca in modelarja, ter datum izdelave. Gre za vrhunske izdelke nekdanje Zlatarne Celje.

Tudi tukaj srečamo pravi, dragoceni kamen cirkon.     ” Cirkon je cenjen dragulj še posebno ta tiste, ki iščejo nekaj nevsakdanjega. Zelo redki so prozorni kamni z naravno barvo. V vsakem primeru pa jih moramo ločiti od sintetične kubične cirkonije, ki je prodrla na tržišče kot imitacija diamanta in je povsem sintetičen proizvod “.

Opozarjamo tudi na tubasto varnostno zapiralo na zaponki,  pogosto srečano na izdelkih s konca 19. stoletja, tu pa ponovno v rabi kot zelo učinkovita prepreka pred izgubo.

Broška je last ga. L. G., roj. 1943, iz Solčave.