Broška z granati

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. : 410

DatacijaKonec 19. stol. Datacija določena na osnovi dolžine igle, načina pritrditve igle na podlago, ter zaprtega ležišča kamnov, ki ni prosojen za svetlobo.
Avtor in naslov
Delavnica, porekloGlede na granate morda češka proizvodnja znotraj Avstroogrske
Mere v mm38 x 23 x 13
Opis snoviPozlačena nedragocena kovina rumene barve

Pravi ali nepravi granati

Ohranjenost, stanjeZelo dobra. Hrapava površina sicer brušenih kamnov morda nakazuje, da so le-ti sintetični.
Tehnika izdelaveStrojna preša, ročno vlaganje kamenčkov na krapne
ZnakNima
Slog, stilSecesija
LiteraturaMiha Jezeršek: DRAGULJI, Prirodoslovni muzej Slovenije, 2005, str. 13, 15, 105

Carbunculus Granatus, Cataloque of the exhibition,    Praha 2002,  str. 16,17,24

Opombe, zgodovinaIzraz “granat”, ki ga uporabljamo Slovenci, je prevzet iz latinščine. Njihovo celotno poimenovanje je Carbunkulus Granatus, kar prevedeno pomeni “ognjeno zrno”.  Barva  granatov resnično izgleda kot žareče oglje, enkrat z bolj vijoličnim, drugič z bolj rjavim pridihom. Gemologi bi temu opisu dodali še marsikaj, vendar je res, da pri nas srečujemo v nakitu skoraj izključno rdeče granate. Obstaja  pa,  poleg drugih posebnosti, celo mavrični granat, doma v Mehiki.

Na naših tleh so granati znameniti predvsem zaradi izjemnega arheološkega najdišča Lajh v Kranju iz obdobja preseljevanja ljudstev (5. in 6. stoletje). Najdeni so mnogi uporabni in nakitni predmeti, okrašeni z granati, najpogosteje z vijoličastimi granati – amaldini. Kranj je v tistem času bil pomembna postojanka vzhodnogotskega in langobardskega kraljestva v Italiji. Značilno za najdbo nakita, izdelanega po takratni germanski maniri, so celični prostori, izpolnjeni z granati in nato hkrati z zlato podlago oz. celičnimi obodi brušeni v gladke ravne ploskve. Ravne ploskve v celičnih prostorih so pogosto še podložene z zlato folijo z mrežastim vzorcem, kar bleščanje kamnov še poveča. Poleg ravnih granatnih ploskev lahko pri tem nakitu vidimo tudi oblo  (kabošon) brušenje, medtem ko fasetiranja ( rombasto ali drugo stopničasto brušenje)  granatov niso poznali ali pa ne uporabljali.