Sponka za kravato Dimnikar

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     434

DatacijaPrva polovica 20. stol. ?
Avtor in naslovZ L  ?
Delavnica, poreklo
Mere v cm7,5 x 2,5 x 1,4         cm
Opis snoviSrebro čistine 800/1000
Ohranjenost, stanjeOdlična. 
Tehnika izdelaveRočne zlatarske tehnike oblikovanja kovine, cizeliranja in graviranja

Barvanje

ZnakZ L  ?  za izvajalca,  8oo za čistino srebra in nepoznan žig države in veljavnosti
Slog, stilKravatne zaponke in igle
LiteraturaDamjan N. Ovsec: VELIKA KNJIGA O PRAZNIKIH, Praznovanja na Slovenskem in po svetu, Novoletni vražni simboli za srečo, str. 86, 87
Opombe, zgodovinaIgla je bila kupljena v starinarnici v Ljubljani ok. l. 1995  za zbirko zaradi svoje nenavadnosti. Verjetno je nekdaj bila darilo z  voščilom za srečo, blagostanje in humor.

 

Vraža, da dimnikar prinaša srečo, izvira iz njegove povezanosti z ognjem in ognjiščem. Ognjišče je nekdaj predstavljalo središče domačije, kjer plapola “večni” ogenj. Tu so po ljudskem verovanju živeli družinski ali gospodinjski bogovi in duhovi, tu je gorel sveti ogenj, ki naj bi prinašal rodovitnost in življenje samo, iskre na spodnjem koncu dimnika pa so “napovedovale” novice. Za srečo v hiši je bilo vsak dan treba očistiti ognjišče in dimnik, to pa najbolje zna dimnikar. Je torej vir družinske sreče, saj lahko obvaruje hišo pred požarom. Svojo simboliko ima tudi dimnik, skozi katerega je bilo mogoče oditi ali zbežati v nebesa. Zato ni čudno , da Božiček z neba pride ravno skozi dimnik.

 

Dimnikar torej prinaša srečo, če pa nosi še lestev, pomeni še večjo srečo.