Ovratnice tete Vesne 4x

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     1178, 1073

DatacijaOkrog leta 1964
Avtor in naslovDraga Drobnič in Dora Divjak,  Ribnica na Dolenjskem
Delavnica, porekloJugoslavija, Slovenija, Ribnica
Mere v cm1.      90 x  1,3 x 1,3

2.      90 x 0,9 x 0,9

3.     110 x 1,3 x 1,3

4.     86 x 1,5 x 1,5

Opis snoviLes

Vrvica za nizanje

Ohranjenost, stanjeZelo dobra. Prvotna volnena nit zaradi dotrajanosti zamenjana, novo nizanje opravljeno  z vmesnim vozlanjem, kot na originalu.
Tehnika izdelaveStrojno oblikovanje lesenih delcev

Žganje okrasnih vzorcev

Nizanje

ZnakNima
Slog, stilRibniška suha roba in spominki
Literatura
Opombe, zgodovinaPrvotna lastnica vseh  ovratnic je bila Vesna Lavrič, roj. 1927, učiteljica biologije na OŠ Ribnica, našemu muzeju pa sta jih podarili njeni hčerki Nada in Darka.  Darovalki povesta, da sta za lesene izdelke, okrašene z vžganimi vzorci, verjetno najbolj zaslužna Janko Trošt in Jože Matoh, skupaj z ribniškimi lesarji-drakslarji.  Že začetna ideja je bila verjetno njuna, poleg tega pa sta učila  urezovati vzorce s pomočjo razžarjene žice tudi druge. Ga. Draga in ga. Dora, osnovnošol. učiteljici v Ribnici, sta skupaj s še nekaterimi učiteljicami , v popoldanskem času žgale okrase na že izdelane segmente , ter jih po lastnem okusu sestavljale. Dopolnilni zaslužek je bil dobrodošel, nove zamisli in likovne ideje pa popestritev ribniške ponudbe spominkov.

Vesna Lavrič je ovratnice očitno zelo veliko nosila, saj so bile prvotne povezovalne vrvice iz volne popolnoma razpuščene. Nosila jih je na ročno pletene puloverje.