Broška Morček

EVIDENČNI LIST NAKITA št. : 1135

DatacijaMed 1872 in 1919 . Oblika zapirala nakazuje 19. stoletje
Avtor in naslov
Delavnica, porekloAvstroogrska, morda Reka. Prav taka broška je namreč na naslovnici knjige MORČIĆ,  s podnaslovom Riječki izvor
Mere v mm37 x 32 x 19
Opis snoviPozlačeno srebro čistine 750/1000

Črn in bel emajl

Rdeča korala

Rdeč kamenček na turbanu

Ohranjenost, stanjeZelo dobra. Bel emajl na turbanu drobno okrušen.
Tehnika izdelaveVlivanje v kalup, ročno nanašanje emajla in vstavljanje korale in kamenčka
Znak750 za čistino srebra, ter avstroogrski žig za male izdelke s to čistino v času od  1. 4. 1872 pa do razpada monarhije. Žig z levjo glavo predvideva tudi oznako mesta nastanka, vendar je v tem primeru povsem nečitljiva.
Slog, stilMorček,  murenček, murček, črnček, moro, morčič ….. stil
LiteraturaTheodor de Canziani: MORČIĆ, 3.prošireno izdanje, Rijeka 2011

za žig: Jan Divis: Silberstempel aus aller Welt, str. 140, štev. 983

Opombe, zgodovinaImena, ki jih Slovenci uporabljamo za ta tip nakita dajejo vtis, da gre zaradi  negroidnega oblikovanju človeške glave in oprsja za črnca, zamorca. V resnici gre za Maura, arabca s turbanom na glavi. Lik srečamo na uhanih že v mikenski kulturi, ter nato v različnih oblikah v stari Grčiji, Etruriji, starem Rimu, kasni antiki in Bizancu, na tleh tatarskih in turških osvajanj, pa vse do Benetk in Reke v 18.stol,  vse do danes.

Današnji turban je lik dobil šele v 18.stol, skladno s tedanjo orientalsko modo. Do takrat je morček  bil le predmet moške  uporabe in bolj amulet, zaščitnik pred sovražnikom in zlemi silami in simbol hrabrosti, kot pa nakit. S koncem sredozemskih bitk s temnopoltimi berberskimi in alžirskimi gusarji in koncem turških vpadov je zatonila tudi njegova prvotna simbolnost. Iz zaščitnika se je v 18.stol. spremenil v okraševalca, iz le moškega nakita pa prešel tudi na ženskega.