Broška Vojak

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :      310

Datacija1. svetovna vojna. Ocena narejena na podlagi žiga in tematike
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo Avstroogrska
Mere v mm28 x 28 x 10
Opis snovisrebro  čistine 750/1000

Fotografija na papirju

Plastika za zaščito

Ohranjenost, stanjeZelo dobra
Tehnika izdelaveKombinirana. Stiskanje srebrne pločevine,  ročno oblikovanje vitic, lotanje, vstavljanje  fotografije in zaščitne folije
Znak Avstroogrski žig za male srebrne izdelke s čistino 750/1000, veljaven v času od 1872 do 1922. Ker je žig zelo slabo čitljiv, obstaja tudi možnost žiga za čistino 8o0/1000 v istem časovnem obdobju, ki pa ima namesto leva lik zajca.
Slog, stil Sentimentalni nakit, včasih tudi žalni nakit
LiteraturaZa žige : Jan Divis: SILBERSTEMPELL AUS ALLER WELT, str. 140, štev. 982

Jože Hameršak, priredil Milan Dolgan: SKOZ PRVO SVETONO VOJNO, str. 35

Opombe, zgodovinaBroška je zapuščina družine G. iz Hotavelj. Kdo je oseba na fotografiji ni več znano, tudi njena usoda ne.

Veliko je knjig in pričevanj o prvi svetovni vojni, razmere so bile strašne. Tokrat smo za prikaz izbrali pričevanje o razmerah v ruskem ujetništvu: ” Med maršem smo imeli precejšnje izgube in veliko onemoglih. Te so dali na vozove in jih peljali za nami. Kakšna razlika med kozaki in vojaki! Če bi to prej vedel, kar vem danes o Rusih, bi se dal prvi dan ujeti. Ker smo ujetniki imeli ure, prstane, vojaške pasove, cigaretnice in razno blago, so nas Rusi stalno nadlegovali, da jim damo za spomin na pr. uro in podobno. Nasilja pa nad nami niso delali.

Kadar smo prišli do kake vasi ali naselja, so nas prebivalci obsuli s kruhom , vojaki pa so ljudi bodrili, naj še prinesejo kruha. ”

Ko pa so nas zajeli kozaki, sem videl tak primer. Nekdo iz naše čete, po poklicu učitelj, je imel zlat prstan. Ko to opazi kozak, mu reče: Davaj koljčko skoreje. Ker ga ni mogel hitro sneti s prsta, je kozak vzel nož in mu odrezal prst.