Broška Franc Jožef dolga

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :      408

Datacijal.  1908
Avtor in naslov
Delavnica, porekloAvstroogrska. Uradna spominska zaponka ob 6o. letnici vladanja Cesarja Franca Jožefa
Mere v mm45 x 17 x 9
Opis snoviPozlačena nedragocena kovina
Ohranjenost, stanjeOdlična
Tehnika izdelaveVlivanje v kalup,   lotanje
ZnakNapis na kovancu: FRANC . IOS . I . D . G . IMP . AVSTR . REX BOH .   GAL . ILL . ETC . REX HUNG. / 1908
Slog, stilNakit  iz  kovancev. V tem primeru gre le za simbolni kovanec in ne za plačilno sredstvo. Uniseks  spominska  zaponka, nosili so jo, tako moški, kot  ženske,  v  počastitev  svojega   cesarja.
LiteraturaFranjo Šuklje, roj. 1849 v Lj., slovenski poslanec na Dunaju:    IZ MOJIH SPOMINOV
Opombe, zgodovinaV času okrog 1. svet. vojne je bila v naših krajih razširjena uporaba pravih kovancev, zlasti srebrnih,  v okrasne namene ( v brošah, uhanih, sklepancih, na moških verižicah za ure … ). Razlog verjetno tiči tudi v tem, da so se po 1.vojni državne meje spremenile in s tem je ponekod  prenehala tudi veljavnost kovancev. Pri nakitu zato pri nas srečujemo  zlasti  italijanske in avstroogrske kovance.

 

Iz spominov F.Š. : Denar, pa čeprav v srebrnikih, med prvo svetovno vojno ni imel nobene prave veljave. Za denar se zlepa ni kaj dobilo. Potreba po nakupu hrane pa je pokazala, da na Dolenjskem domačini živijo skoraj tako, kot v mirnem času in da se tam marsikaj dobi. Zaradi  hrane so   iz Ljubljane, iz Trsta, iz Primorskega in iz Istre,  prihajale cele karavane z nahrbtniki in vrečami po živež na Dolenjsko. Denar ni veljal več. Ampak Tržačani, Primorci in drug kupci so prihajali z blagom, s svilnatimi robci in suknom, urami in lišpom in namesto denarne kupčije se je opravila primitivna zamenjava. Tako daleč je pripeljala norost svetovne vojne trgovinske oblike.