Broška Franc Jožef dolga

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :      408

Datacijal.  1908
Avtor in naslov
Delavnica, porekloAvstroogrska. Uradna spominska zaponka ob 6o. letnici vladanja Cesarja Franca Jožefa
Mere v mm45 x 17 x 9
Opis snoviPozlačena nedragocena kovina
Ohranjenost, stanjeOdlična
Tehnika izdelaveVlivanje v kalup,   lotanje
ZnakNapis na kovancu: FRANC . IOS . I . D . G . IMP . AVSTR . REX BOH .   GAL . ILL . ETC . REX HUNG. / 1908
Slog, stilNakit  iz  kovancev. V tem primeru gre le za simbolni kovanec in ne za plačilno sredstvo. Uniseks  spominska  zaponka, nosili so jo, tako moški, kot  ženske,  v  počastitev  svojega   cesarja.
LiteraturaFranjo Šuklje, roj. 1849 v Lj., slovenski poslanec na Dunaju:    IZ MOJIH SPOMINOV
Opombe, zgodovinaV času okrog 1. svet. vojne je bila v naših krajih razširjena uporaba pravih kovancev, zlasti srebrnih,  v okrasne namene ( v brošah, uhanih, sklepancih, na moških verižicah za ure … ). Razlog verjetno tiči tudi v tem, da so se po 1.vojni državne meje spremenile in s tem je ponekod  prenehala tudi veljavnost kovancev. Pri nakitu zato pri nas srečujemo  zlasti  italijanske in avstroogrske kovance.

 

Iz spominov F.Š. : Denar, pa čeprav v srebrnikih, med vojno ni imel nobene prave veljave. Za denar se zlepa ni kaj dobilo. Potreba po nakupu hrane pa je pokazala, da na Dolenjskem domačini živijo skoraj tako, kot v mirnem času in da se tam marsikaj dobi. Zaradi  hrane so   iz Ljubljane, iz Trsta, iz Primorskega in iz Istre,  prihajale cele karavane z nahrbtniki in vrečami po živež na Dolenjsko. Denar ni veljal več. Ampak Tržačani, Primorci in drug kupci so prihajali z blagom, s svilnatimi robci in suknom, urami in lišpom in namesto denarne kupčije se je opravila primitivna zamenjava. Tako daleč je pripeljala norost svetovne vojne trgovinske oblike.