Biserni cvet

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :      4o1

DatacijaMed 1867 in 1872
Avtor in naslov
Delavnica, porekloAvstroogrska
Mere v mm41 x 20  x  8
Opis snoviSrebro čistine 750/1000

Črn emajl

Naravna biserna zrna

Ohranjenost, stanjeZelo dobra
Tehnika izdelaveVse ročno: vlivanje, graviranje, nanos emajla, vstavljanje biserov z zrnasto tehniko
ZnakZnak križa, ter žig Avstroogrske za male srebrne predmete s čistino 750/1000 v času med letoma 1867 in 1872. Žig v tem obdobju ne opredeljuje kraja nastanka izdelka.
Slog, stil“lace pin”,  tako im. “čipkasta broška”
LiteraturaJohn Benjamin: ANTIQUE JEWELLERY, str. 96

Jan Divis: SILBERSTEMPEL AUS ALLER WELT, str. 14o, št.982

dr. Janez Mencinger: ABADON, Ljubljanski zvon l. 1893

Opombe, zgodovinaTake broške so dame  nosile v višini grla, visoko na sredini stoječega ovratnika bluze ali obleke. Zaradi svoje barve in kombinacije z biseri, so bile pogosto žalni ali polžalni nakit. Možen je bil nakup v kompletu z uhani, obeskom li zapestnico.

 

Iz časa te broške imamo ohranjen en možen pogled  na nakit in na osebe, ki ga morda ne znajo nositi:    ”  V veliki, bogato opravljeni dvorani je mogoče opazovati stari in novi čas, stari in novi okus ali neokus. Ob stenah vise starinske slike in nove preproge. Izpod stropa se leskečejo bliskovne svetilke: na mizi brle voščene sveče, nemara samo zato, da se spet kdaj razstavljajo in postavljajo starodavni srebrni svečniki. Stare gospe in gospodične, tete in ujne, bratranke in sestranke imajo težka, svilena krila, prikrojena po novi šegi, v katerih se sučejo po stari svoji navadi. Razobesile in razpele so nase staro zlatnino in bisere, da bi si mladile stara lica ali vsaj koga opominjale, da so bile nekdaj mlade in zale. “