Okras beneški za vratni trak

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                  34

Datacijazačetek 20. stoletja
Avtor in naslov
Delavnica, porekloverjetno Benetke, Italija
Mere v mm20 x 18 x 13  mm
Opis snoviNedragocena kovina srebrne barve, steklene mini ploščice
Ohranjenost, stanjeZelo dobra.
Tehnika izdelaveStrojne tehnike za oblikovanje kovine, ročno sekanje steklenih paličic in sestavljanje mini mozaika v stilu “mille fiori”
ZnakNima
Slog, stil Mozaični nakit
LiteraturaJeanenne Bell: OLD JEWELRY, 7. izdaja, str. 79, 100, 101, 104, 136

ANTIQUARIATO št. 346, februar 2010, str. 80 do 87

Opombe, zgodovinaV zadnjem desetletju 19. stoletja se je v Angliji in Ameriki začela moda tesno in visoko vratu prilegajočih se ogrlic ali trakov z osrednjim okrasom. Modo naj bi sprožila kasnejša kraljica Aleksandra, ki je z vrsto takih ogrlic želela še poudariti dolžino svojega vratu. Ogrlice so dobile nesimpatični imeni, ki sta še vedno v uporabi,  “dog collar” in “choker”, kar pomeni “pasja ovratnica” in “dušilec”.

Moda ni potrebovala dolgo časa, da se je pojavila tudi pri nas. Fotografije žena in deklet s takimi ogrlicami, predvsem žametnimi trakovi z okrasom, srečamo že v prvem desetletju 20.  stoletja.

Naš mozaični okrasek je bil prvotno verjetno namenjen  nošenju tesno okrog vratu na ozkem žametnem traku, po nakupu v začetku devetdesetih let, pa je priponka na nekoliko spuščenih biserih. Kupljen je bil na Bolšjem sejmu v Ljubljani od starinarja iz Pirana, skupaj s srebrnim obeskom št. 25. Oboje je prvotno bilo last družine iz Pirana, ki se je l. 1907 izselila v Ameriko, njeno premoženje pa je bilo zapečateno.

Cena za oba kosa je bila 110 DEM.