Ženska ročna ura

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     207

DatacijaMed obema vojnama
Avtor in naslovR I W
Delavnica, porekloVerjetno Francija
Mere v  mm30  x  23  x  6     mm
Opis snoviPozlačena nedragocena kovina rumene barve

Steklo

OhranjenostZelo slaba. Zaradi očitno dolgoletne  uporabe, je zelo obrabljena ne le pozlata, ampak tudi

samo ohišje, steklo je razbrazdano.

Tehnika izdelaveStrojno oblikovanje ohišja, ročno graviranje, zlatenje in sestavljanje
ZnakR I W   ( osrednji I je navzdol potegnjen v sidro )

Napis: Plaque or lamine  10 microns           Garantie 5 ans

Slog, stilŽenska ročna ura
Literatura

Vir

 

Č. B. , roj. 1946,  iz Ljubljane

Opombe,

zgodovina

 

“Ročne ali zapestne ure opažamo na fotografijah že pred in med prvo svetovno vojno. Po pisnih virih sodeč, je bila prav ta vojna tista, ki se je zavedla prednosti ure na roki napram žepnim in naredila premik k počasnemu opuščanju slednjih. Kljub temu pa je prva ročna ura v našo družino prišla šele proti koncu petdesetih let. Dobila jo je za darilo, že rabljeno, od svoje nemške prijateljice, naša mama. Imela je še pozlačeno gibljivo zapestnico namesto usnjenega urnega pasu in nam otrokom se je zdela nadvse imenitna. Oče je v tistem času v žepku hlačnega pasu nosil še veliko srebrno žepno Omego, pravkar podedovano po njegovem očetu. Ročne ure še ni imel.

Mama je uro nosila le kratek čas in ne da bi si kupila novo, jo je dala ok. leta 1960 naprej meni. To so bili časi, ko še noben sošolec ni imel ure in ko smo v šolo hodili le v eni obleki. Sedaj pa nenadoma nekaj bleščečega, zlatega! Počutila sem se nadvse pomembno in odraslo, prav trudila sem se, da je bila vedno na očeh. Nisem še znala biti pozorna in obzirna do drugih, spregledala sem tudi pomen pogledov učiteljic.

Uro sem nosila, zadnja leta že na usnjenem pasku, do 28. rojstnega dne, ko sem od moža za darilo dobila novo, sodobno, Darwilovo, ki se je ob gibanju  roke že sama navijala.”