Bukvica mašna

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     1150

Datacija L. 1910
Avtor in naslovTiskarna družbe sv. Mohorja, Celovec
Delavnica, porekloCelovec, Avstroogrska
Mere v cm

 

 

 

14 x 9,8 x 1,6
Opis materialaKarton, oblepljen s črnim papirjem

Tisk na papir

Rdeča obreza

Pozlata križa

Ohranjenost, stanjeZelo dobra.
Tehnika izdelaveTiskarske tehnike, pozlata
ZnakSVETA SPOVED, Celovec 1910
Slog, stilVerski tisk
LiteraturaSVETA SPOVED, spisal P.Fruktuosus Hockenmayer, priredil msgr. Valentin Podgorc, izdala in založila Družba sv. Mohorja v Celovcu, Celovec 1910

Janez Trdina: ROŽE IN TRNJE

Opombe, zgodovinaFotografije naših prednic, nedeljsko in praznično oblečenih, iz časa druge polovice 19. stoletja in začetka 2o. stoletja,  nam kot najpogostejši dodatek in okras k obleki kažejo mašne bukvice. Posebno zaželjene so bile tiste, ki so imele zlato, ali vsaj rdečo obrezo. Bile so ne le “modni” dodatek, ampak tudi dokaz znanja  branja in pisanja. Prav zato, da bi se to znanje predpostavljalo, so jih k maši nosile tudi stare mamke, ki so bile v resnici nepismene.

Pisatelj Janez Trdina, nam za čas ok. 1867 to navado takole opisuje:     “V roki se blešči zlati obrezek molitvenih bukvic, katere zakriva le na pol   beli, zobčasti robec in šopek dišečih cvetlic, namenjen dragemu.”

“Dekleta silijo k cerkvenim slovestnostim zato, da kaj vidijo in slišijo, da kažejo svoj lišp, da ogledujejo lišp drugih. Celo bleščeče molitvene bukve služijo lišpu, ne pa pobožnosti.”

 

Knjiga Sveta spoved je bila last Katarine Sušelj, učiteljice, roj. 1883 v Košani.