Zaponka Lipa

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :

Datacija Ok. 1990
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo Slovenija
Mere 29  x  30  x  7  mm
Opis snovi Pozlačena nedragocena pločevina
Ohranjenost Odlična
Tehnika izdelave Strojno   stiskanje in razrez pločevine, zlatenje
Znak Nima
Slog, stil Spominske in priložnostne zaponke
Literatura, vir Brskalnik Google
Opombe, zgodovina Lipa velja za simbol slovenstva, njena vloga in pomen pa segata že v obdobja pred narodnim samozavedanjem. V Sloveniji je veliko izredno starih lipovih dreves, najstarejše naj bi bilo staro celo ok. 700 let. Izročilo pravi, da so lipe naši predniki od nekdaj radi sadili ob posebnih priložnostih.

V času narodnega prebujanja Slovencev je postala lipa eden od simbolov slovenstva. V slov. narodni ikonografiji sicer lipa nikoli ni bila posebej poudarjena, bolj pa lipov list. Zanimivo je, da je oglaševalska akcija  v osemdesetih letih  “Slovenja, moja dežela” ,  v kateri nastopa lipov list, prerasla  turistične oglaševalske okvire in spontano postala znanilka poti v osamosvojitev. Simbolen mejnik je bil tudi poskus še izpred osamosvojitve, uveljaviti lastno slovensko valuto, poimenovano “lipa”,  simbolno dejanje pa posaditev lipovega drevesa v Ljubljani ob osamosvojitvi.

Priponke v obliki lipovega lista in pogosto še z napisom Slovenija, so bile v tistih letih zelo priljubljene in razširjene pri obeh spolih. Tu prikazano nam je za evidentiranje  posodila ga. Mojca Kopač, roj. 1946, iz Ljubljane.