Zapeljevanje z orožjem 6 x

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                   6o, 352, 574, 1100, 1103

DatacijaVse med leti 1920 in 195o
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo
Mere v cm

 

 

 

Dolžina: trikrat     7  cm   , enkrat     8,8   cm  ,  enkrat  4,5  cm
Opis snoviNedragocene  kovine, delno pozlačene

Steklo, steklo z bisernim nanosom, bakelit

Ohranjenost, stanjeDobra,, pozlata delno obrabljena
Tehnika izdelaveKombinirane tehnike
Znakle modra: 65
Slog, stilženske vbodne igle za klobuk, Art Deco
LiteraturaANTIQUARIATO št. 298, februar 2006, str. 106 do 111

Revija ŽENA IN DOM, 1.3.1932, str. 106

Opombe, zgodovinaKratke ženske vbodne igle so se začele s secesijo in bile namenjene izključno za okras klobukom in slamnikom. Italijani so jih hudomušno poimenovali “orožje za zapeljevanje”. Na klobuku je bila lahko le ena, ali pa poljubno število. Po letu 1930, ko je Coco Chanel osebno in s svojimi kreacijami očarala ves svet z biseri, se je na trgu tudi pri nas pojavila ponudba igel z “bisernimi” okrasi po zelo dostopni ceni. Večina je imela le zašiljeno konico, vmes pa so bile tudi take, ki so prebodle klobuk 2 x in se končale z varovalom.  Vse naše babice so še v petdesetih letih 20. stoletja imele na klobuku vsaj en tak okras.

Modni napotki naše takratne ženske revije:  “Majhni klobučki ali slamniki so okrašeni z briljantnimi in kristalnimi okraski, kovinskimi iglami in zaponkami, ki so kakor svetli madeži na temnih enobarvnih klobučkih. Okrašeni so tudi s pentljami, s perjem ali cvetkami iz žameta, celofana in svile.”

Modra igla je steklena, češke masovne produkcije. Izdelovali in prodajali so so jih v  kompletih s pasno spono in dvema klips zaponkama za izrez dekolteja. Tipični Art Deco.