Sprehajalna palica strica Braneta

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :

DatacijaPrva polovica 20. stoletja
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo
Mere v  cm88,5   x   9   x   2,5    cm
Opis snoviPozlačena medenina

Les

Barva in lak

Ohranjenost, stanjeZelo dobra. Obrabljena je le pozlata na ročaju
Tehnika izdelaveVlivanje kovine v kalup, struženje in barvanje lesa, končno sestavljanje iz štirih delov na vijak oz. navoj
ZnakNima
Slog, stilSprehajalne palice
LiteraturaGRADOVI MINEVAJO, FABRIKE NASTAJAJO: Industrijsko oblikovanje v 19. stol. na Slovenskem, Nar. muzej, Lj. 1991, str. 15, 85, 86
Opombe, zgodovinaStric Brane, Brane Demšar, roj. l. 1928 v Ljubljani,  je bil mladinski  pisatelj in avtor radijskih iger, za katere je komponiral tudi glasbeno spremljavo. Ustvarjal je pod psevdonimom Brane Dolinar in bil začetnik otroških kriminalk pri nas. Diplomiral je na Akademiji za glasbo in deloval kot dirigent in pevovodja nekaj znanim zborom. Morda še najbolj pa nam ostaja v spominu po knjigi Dvojne počitnice, po kateri je bil leta 2001 posnet tudi mladinski film z istim naslovom.

V našem muzeju predstavljamo tri sprehajalne palice, prav vse pa so iz iz njegove zbirke in le izjemoma lastne uporabe. Zbirko hrani njegova hčerka Mojca Demšar – Zadnik.

Tradicijo izdelovanja glavičev za sprehajalne palice imamo tudi na naši tleh. Železarne v Dvoru pri Žužemberku so izdelovale cizelirane in črno lakirane glaviče, poleg njih pa tudi druge okrasne in uporabne predmete za dom ( na pr. kipca  – stojali za obešanje nakita s podobo Neapeljčanke in Podganarja ). Za svoje izdelke, ki jih odlikujejo čistost, lepota in dopadljive oblike, je železarna leta 1841 prejela v Gradzu zlato medaljo.