Še ne nakit

Kategorija:

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                  290

Datacija    l.   1945
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo  

 

Mere v mm Škatljica:  35  x  35  x  23     mm

Laski dolžina   70   mm

Opis snovi Otroški laski

Otroški mlečni zobki 6 x

Steklo, medeninasti pokrov, papir z datumom

Ohranjenost, stanje
Tehnika izdelave
Znak Na škatljici: Khasana superb creme, dr. M. Albersheim, Frankfurt a Main
Slog, stil  

Žalni in sentimentalni   “še ne nakit”

Literatura
Opombe, zgodovina Navada, ali pa vsaj poznavanje tradicije žalnega nakita,  je bila v sredini 20. stoletja pri nas še vedno živa. Pred nami je škatljica z odrezanimi laski dne 21.10.1945 umrlega , le nekaj mesecev starega fantka Zvonkota iz Rožnika nad Ljubljano.. Prvotno so v njej bili tudi nohtki, pa so jih stikljivi kasnejši otroci v materino grozo porazgubili. Njena želja in namen je bil, dati si izdelati, ali kupiti si poseben medaljon, v katerem bi te spominke nosila okrog vratu. Po vojni za tak nakit dolgo ni bilo pravega denarja, vendar je namen ostajal.

Podobna nakitna usoda je čakala tudi mlečne zobke kasnejših dveh otrok. Mama si je želela dati izdelati iz njih prstan, kjer bi zobki bili namesto okrasnih kamenčkov. V tistem času so taki prstani res obstajali in se jih še spominjamo.

Iz priloženega je razvidno, da nobena  od teh želja ni bila realizirana.

Nam znana tuja nakitna literatura  nakita iz otroških zob ne prikazuje. Našli pa smo omembo iz druge polovice 19. stol. , torej iz časa intenzivnega nošenja  sentimentalnega nakita, da je kraljica Viktorija nosila zapestnico iz zobkov svojih številnih otrok.