Prstan s smaragdom

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     522

DatacijaOk. leta 1930
Avtor in naslovH D
Delavnica, poreklo
Mere v mm22 x 6 x 3,5
Opis snoviSrebro čistine 925/1000

Oniks, markaziti, sintetični smaragd

Ohranjenost, stanjeOdlična
Tehnika izdelaveRočno oblikovanje, brušenje in vkovanje kamnov
ZnakH D       925
Slog, stilArt Deco
LiteraturaMadeleine  Albright: TAJNA REČ BROŽI, l. 2010, str. 30 in 32  ( Naslov originala: Read my Pins, l. 2009 )
Opombe, zgodovinaNaš prstan nima ničesar skupnega z zgoraj navedeno literaturo. Ker pa gre v njej za prstan s smaragdom in se zgodba dotika tudi nas, jo predstavljamo:

Starša Madeleine Albright, Josef in Mandula Korbel, sta bila prvi veleposlaniški par Češkoslovaške po 2. sv. vojni v  Jugoslaviji ,       ” katere glava je bil neusmiljeni diktator maršal Tito. Med diplomatskim ceremonialom, ki se je vršil v Beogradu, so poklicali mojo mamo in še dve drugi soprogi veleposlanikov v predprostor. Nenadoma so se tam odprla vrata, skozi katera je prikorakal jugoslovanski partizan v zbledeli uniformi in v rokah nosil srebrn pladenj. Na njem so ležale tri žametne škatljice; v vsaki od njih je bil prstan s kamnom, ujemajočim se z datumom rojstva vsake izmed žena. Moja mama, rojena v maju, je dobila prstan s smaragdom obrobljenim s štirinajstimi diamanti. Rekli smo mu Titov prstan, toda ko ga je moj oče videl prvič, je zagodrnjal: “To bi me zanimalo, komu so zaradi njega odrezali prst”. Oba moja starša sta omenjala velik kontrast med pompoznostjo in razkazovalnostjo jugoslovanskega režima in bedo, v kateri so živeli mestni ljudje tesno po drugi svetovni vojni.”

Diplomatski način, kako prstan vrniti, ni obstajal. Ostal je pri njih, vendar ga nihče ni nosil. Ko je Madeleine doktorirala, sta ga starša podarila njej.

Medeleine, poročena Albright, dolgoletna zunanja ministrica ZDA, je bila članica ameriške delegacije na Titovem pogrebu.    ” Po tridesetih letih je končno prišel tisti pravi trenutek, da  si Titov prstan navlečem na prst”   , je zapisala.