Pohodi ob žici

Kategorija:

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :

DatacijaDruga polovica   20. stoletja
Avtor in naslovZnačko iz leta 1957 je oblikoval arh. Vlasto Kopač
Delavnica, porekloSlovenija
Mere28  x  22  x  6    mm

21  x  16  x  6   mm

20  x  22  x  5  mm

Opis snoviNedragocena kovina srebrne barve  2 x

Pozlačena nedragocena kovina rumene barve

OhranjenostZelo dobra
Tehnika izdelaveStrojno  vlivanje in stiskanje kovine, zlatenje
ZnakPARTIZ. POHOD OB ŽICI OKUPIRANE LJUBLJANE   1957

1970

PO POTEH PARTIZANSKE LJUBLJANE MESTA HEROJA    XXIV. POHOD 1980

Slog, stilPriložnostne značke in znaki
LiteraturaWikipedija
Opombe, zgodovinaPohodi  ob žici okupirane Ljubljane, danes imenovani tudi Pot ob žici ter Pot spominov in tovarištva, so speljani po trasi bodeče žice, ki je med 2.  svetovno vojno (med 23.2. 1942 in 26.5.1945) omejevala mesto. Čeprav je mesto bilo s tem takorekoč spremenjeno v koncentracijsko taborišče, so vanj in iz njega na skrivnih prehodih pod žico prehajali ranjenci, partizani in drugi, ki niso imeli propustnic. Zato je Ljubljana po vojni postala simbol kljubovanja in upora okupatorju. Prvi pohod ob žici je potekal l. 1957.

Na mestu nekdanje  žice v dolžini 32,5 kilometrov, sedaj stojita 102 spominska kamna ter 6 spomenikov, pot pa je speljana tako, da omogoča prebivalcem vsakodnevno rekreacijo v vseh letnih časih. Speljana je čez Golovec, Drevored v spomin na tovariša Tita ter mnoge druge drevorede in zasaditve. Vsakoletna Pot spominov in tovarištva je tudi najbolj množična in najbolj priljubljena ljubljanska prireditev.

Vse tri prikazane značke so izposojene iz zbirke arhitekta Vlasta Kopača, ki je v nekaterih segmentih sodeloval pri oblikovanju obeležij nekdanje žice.