Okras pod prisilo

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     830

DatacijaMed drugo svetovno vojno
Avtor in naslov
Delavnica, porekloNemčija

 

Mere v cm3  x  3  x  0,6   cm

1,4  x  5,4  x  0.9   cm

2,3  x  2,9  x  0,8   cm

4  x  1,6  x  0,8    cm

 

Opis snoviNedragocena kovina srebrne barve

Pasta rdeče , modre in zelene barve

Ohranjenost, stanjeDobra.
Tehnika izdelaveVlivanje in prešanje v kalupe, ročno vstavljanje pasta kamenčkov s krapnami
ZnakURGERM.,     W      16,     1000 V.D.  ZTR.

G 1 b     P 12

Slog, stilWINTERHILFE
LiteraturaLeopold Odlazek – Zupanov Lubo: MED HAUZI  Takšne in drugačne iz Žabje vasi, l. 2015, tretja izdaja, str. 5
Opombe, zgodovina“Winterhilfe” priponke so med drugo svetovno vojno Nemci bolj ali manj prisilno prodajali na vseh okupiranih ozemljih. Deklarirane so bile kot prispevek za revne med vojno, v resnici pa je šel ves denar za oboroževanje. Naša zbirka izhaja iz Maribora.

 

Leopold Odlazek, med drugo vojno:  ” V spominu mi je ostalo pozvanjanje s pločevinastim nabiralnikom, ki ga je nosil eden od simpatizerjev tretjega rajha po mestu in smo vanj , tako otroci kot starejši, metali fenige za “vinterhilfs” – zimsko pomoč. Ravno takšen nabiralnik sem pred leti videl v Malnicu v Avstriji, ko sem z avtomobilom čakal na vlak, da me prepelje skozi predor, le da so tokrat pobirali za Rdeč križ. ”

 

Leopold Odlazek, po drugi vojni: ” Otroci smo takoj po vojni imeli celo svoje vojaške oddelke. Oblečeni smo bili v bluze nemških vojakov, na glavi smo nosili čelade, helma smo jim rekli, ali pa vojaške kape s šiltom, ki so ob strani imele prišito aluminijasto planiko. Za pasom nam je visel bajonet, čez ramo pa smo imeli plinsko masko v težki ovalni kovinski škatli. Mi mlajši smo bili seveda kurirji, starejši so bili pa  komandanti. Ženske, predvsem tiste, ki so izgubile može v partizanih, so nas seveda  gledale postrani, saj so bile naše uniforme ovenčane z orli in hakenkrajci, kar v tistih časih ni bila ne vem kako zaželena oznaka. “