Ogrlica Črne korale

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                                            118

DatacijaOk. l. 2000  – korale

19. stoletje  –  kroglica

Avtor in naslov
Delavnica, porekloJordanija  –  korale

Sirija  –  kroglica

Mere v cm

 

 

 

64  x  0,8  x  0,8   – ogrlica

3   x   3   x   3,1    –  kroglica

Opis snoviČrna korala

Srebro

Steklo,     Laks

Ohranjenost, stanjeZelo dobra
Tehnika izdelaveKombinirana. Ročno oblikovanje srebrne kroglice, strojno brušenje in vrtanje koral, vrtanje luknjic po predlogi za ornament, zapolnjevanje luknjic s srebrom ( “pique”  oz.  pike tehnika)
ZnakNima
Slog, stil“Sestavi sam”  iz  opuščenih ali starih elementov
LiteraturaBorut Razinger znotraj knjige DRAGULJI, Ljubljana 2005, str. 141 in 142
Opombe, zgodovinaKorale so zgrajene iz kalcijevega in magnezijevega karbonata, kot vezivo pa vsebujejo organsko snov konhin. So zelo različnih barv, vzrokov za to različnost pa še ne poznamo. Le za črne je jasno, da jih obarva velika količina konhina.

Korale spadajo k organskim snovem in so nastale s pomočjo malih polipov, ki v kolonijah gradijo grebene, atole in koralne otoke. Med ok. 6000 vrstami so za nakit uporabne le nekatere. Po dvigu iz morskega dna najprej izločijo mehke dele, jih sortirajo po kakovosti in barvi ter grobo obrusijo in spolirajo. Šele takrat so primerne za  oblikovanje v nakit.

Korale so, podobno kot biseri, želja večine žena, ki nosijo nakit. Večina nosi rdeče, v zadnji četrtini 20. stoletja pa so nenadoma postale modne črne. Zanimanje zanje in dviganje iz morskega dna je bilo tolikšno, da je bilo v njihovo zaščito nujno pridobivanje, predelavo in prodajo črnih koral omejiti in nato popolnoma prepovedati. Zato je bilo v Jordaniji  zanimivo videti, da se prepovedi držijo, izjema pa so njihove prestižne molilne zapestnice, ki jih zlasti premožni brezdelni moški tam nenehno vrtijo v rokah. Tako kupiti dve enaki in iz njiju narediti ogrlico, ni bil problem. Zamikala je zlasti zaradi dodatne okrasitve vsake koralde posebej s srebrnim “pique” vzorcem, znanim iz secesijskih časov in okraševanja zlasti želvovine. V starinarnici v Ammanu so prodajali še kose razpadlega starega židovskega nakita iz Sirije, starega med 150 in 170 let, in ideja za končni izdelek je bila tu.

Ogrlico nosi, zlasti poleti, B. B. G., roj. 1946, iz Ljubljane. Skupaj z zapestnico iz črnih koral, srebrno-črno zapestnico Dunaj, srebrno-oniksnimi prstani,  ter srebrnimi arabskimi prstani, tvorijo ubrano barvno in stilsko celoto.

Beje je vrsta črne korale z imenom GORGONEA izvzeta iz prepovedi nabiranja in prodaje.