Drobni dekliški uhani

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     856

DatacijaMed letom 1872 in koncem cesarstva
Avtor in naslovLinz
Delavnica, porekloAvstroogrska
Mere v mm14 x 7 x 3
Opis snoviSrebro čistine 750/1000

Koralne kroglice

Ohranjenost, stanje Srednja, ena koralna kroglica manjka
Tehnika izdelaveRočne zlatarske tehnike
ZnakZnak leva z oznako L. Žig nam pove, da je izdelek avstroogrski, narejen v Linzu v času med letoma 1872 in 1922 iz srebra s čistino 750/1000
Slog, stilOtroški nakit
LiteraturaRalf Čeplak: OBČINA CERKNICA

Časopis SLOVENEC z dne 7.2.1907

Zbir objavljenih pričevanj od vsepovsod

Opombe, zgodovina” Proti koncu 19. stoletja so v okolici Cerknice za okras nosile “ringelčke” že deklice, starejše pa so imele večinoma murčke ali drugačne uhane. Do okoli leta 1915 so imele tudi velike dežnike za dva. ”

Naši uhani so del starega blaga za predelavo Zlatarstva in urarstva  Aleksander Ambrožič. Zlatarstvo je delovalo pred 1. Svet. vojno na Bledu in vzporedno v Gorici. Goriško poslovalnico so z začetkom 1. vojne zaprli, na Bledu pa je delovala do začetka 2. vojne. 

Prva lastnica uhanov pa je zelo verjetno bila birmanka. V tistem času so botri otroke obdarili z lectom, rožnim vencem, mašno knjižico in morda še s kakšnim kosom nakita, odvisno od gmotnih zmožnosti botra. Otroci se teh daril dobro spominjajo in se pohvalijo tudi z nakitom, vendar redko z zlatim. Tudi oglasi za birmanska darila v časopisu (H.Suttner in Fr.Čuden s prodajalnama v Ljubljani ter Maks Bohmel iz Dunaja s prodajo po pošti), omenjajo srebrne in zlate okraske.

Obdarovanje z nakitom je moralo otrokom veliko pomeniti. S hvaležnostjo in nekakšnim ponosom povedo: “Botra mi je kupila uhane za birmo l. 1910.” Ali pa: “Birmanska nunca mi je leta 1920 kupila za dar oringelne.”  Ter: “Stric mi je kupil zlate uhane za birmo.” In še: Botra, mamina sestra, mi je dala za birmo l. 1927 oringelne. Od takrat jih nosim. Uhlja mi je predrl en vaški revež, Edvard Žnidarjev, hodil je na palicah. Zadaj je držal plutov zamašek, z bucko pa mi je predrl uhelj.”