Črne steklene koralde

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                  149

DatacijaMed 1860 in 1870
Avtor in naslov
Delavnica, porekloJosefodolsko ali Janovsko, Današnja Češka
Mere v cm

 

 

 

45 x 1,2 x 1,2    cm
Opis snoviSteklo, bombažna nit, nedragocena kovina
Ohranjenost, stanjeDobra.
Tehnika izdelaveRočno ulivanje, brušenje in nizanje
ZnakNima
Slog, stilsteklene koralde – stari brus
LiteraturaPetr Novy:  JABLONECKA BIŽUTERIE, l. 2008, str. 63 do 65, 67
Opombe, zgodovinaOgrlica je bila kupljena pred desetletji v muzejski starinarnici v Jablonecu na Češkem, skupaj z vsemi podatki o njej. Takrat o našem muzeju še ni bilo govora, bila je kupljena le iz osebnega spoštovanja do tovrstnih starih izdelkov. Občasno jo je bilo mogoče srečati v Ljubljani.

V šestdesetih letih 19. stoletja, so steklene koralde še vedno izdelovali eno po eno. Stekleno palico željene barve so na vrhu stopili nad  malim namiznim gorilnikom in staljeni del potisnili v kalup. Kalupi so bile drobne kovinske posodice, vgrajene v ročne lesene škarje. Škarje so stisnili ( zato še danes  pravijo “mačkane” perle ) in kroglica je bila gotova. Sledilo je še vrtanje in v našem primeru, ko koralde niso le okrogle, še brušenje vsake posebej.                                                                                                                                        Grafike iz tistega časa prikazujejo izdelovanje “mačkanih” perl po domovih, za kuhinjsko mizo, brez elektrike. Delali so vsi odrasli člani družine.

Ker so to naše najstarejše koralde, bomo iz njihove domovine zapisali še en žalosten podatek. Okrog l. 1840 so koralde v barvah zelo pogosto izvažali v eksotične dežele, kjer so zlasti afriška ljudstva iz njih izdelovala svoja okrasja. Koralde so bile sredstvo za  izmenjavo dobrin med državami in celo kot plačilno sredstvo za nakup sužnjev.