ABC naše noše – sklepanec 3

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                           1467

Datacija17. ali 18. stoletje ?
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo
Mere v cm

 

 

 

Pas:      73  x   2,3  x   0,7   cm

Pas je nepopoln, manjka mu  vsaj en podolgovat člen, morda pa tudi vmesni verižičasti členi.

Opis snoviKositer

Železo

Steklo

Pozlata in srebrov nanos

OhranjenostSlaba. Manjkajo vmesni členi ali vsaj povezovalni obročki, manjka eno stekleno oko, manjka eden od dveh delov zaponke, srebrov nanos je povsem obrabljen, zlat pa delno. Lastnice iz roda v rod so se dolgo trudile ohranjati pas v funkciji in ga povezovale z nitmi in vrvicami. Pas je verjetno najstarejši v našem muzeju in je bil zelo veliko v rabi.
Tehnika izdelavePasarske tehnike  (vlivanje, kovanje, veriženje)

Zlatenje in srebrenje, vstavljanje steklenih oči

ZnakNima
Slog, stilČlenkasti, ali pa morda členkasto-verižičasti pas sklepanec
LiteraturaAnte Gaber: Gorenjska noša leta 1800, ŽIVLJENJE IN SVET, Tedenska prologa JUTRA, Ljubljana, 24.9.1927

Janja Žagar:   PASOVI IN SKLEPA NCI,   SEM 1993, str. 25, str. 87 št. 132 in str. 160 sl. 132 2 x

Opombe, zgodovinaA.G. v svojem prispevku govori o časih, ko so žene na Gorenjskem splošno nosile še avbe in peče ter srebrn pas “sklepanek”. Le-ta se ne prilega pasu, temveč visi na levo stegno, zato ni pas, ker ne opasuje, marveč je samo verižica, ki je na njej gospodinja nosila ključe, simbol svojega dostojanstva, torbico ali vsaj nožič in pred stoletji tudi kožušček podlasice ali veverice. Ta kožušček so imenovali Nemci “Flohfenger” ker so se vanj zatekale bolhe.

Sklepanci in kovinski pasovi so bili dragocen ženski oblačilni dodatek, ki ga ni premogla vsaka kmetica. Bili so zunanji kazatelji premožnosti in predmet dedovanja iz roda v rod. Na okolico je še posebej učinkovala srebrna in zlata barva členov. Zlatih in srebrnih predmetov v kmečki okolici, razen v cerkvah, skorajda ni bilo. Drobni okraski in nenatančna izdelava zato niso bili kdovekako pomembni. Pomemben pa je bil vtis, ki ga je na okolico napravila kmetica z ovešenim bleščečim sklepancem.

Sklepanec je bil  del osebne etnološke zbirke ing. Vlasta Kopača, zaslužnega arhitekta, risarja, planinca in občasnega zbiralca slovenskih posebnosti, ki jih je potrebno ohraniti zanamcem. V njegov spomin je tudi ta sklepanec  našemu muzeju podarila  hčerka Mojca Kopač.