Zlata fibula

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                  165

Datacija5.11.1991
Avtor in naslovOblikovalec: Vincenc Vipotnik

Modelar:       Cveto Šaberl

Delavnica, porekloZlatarna Celje, Kersnikova 19, Celje, Slovenija
Mere v mm91  x  23  x  7    mm
Opis snoviZlato čistine 585/1000

Pravi cirkon 5 x 2,5

Ohranjenost, stanjeOdlična
Tehnika izdelaveRočno oblikovanje, brušenje kamna v navette (čolnič) obliko, vkovanje kamna, žigosanje
ZnakZC      585      U5        Klas  –  uradni državni žig za zlato
Slog, stilGalerijski nakit
LiteraturaMiha Jeršek in Meta Dobnikar: DRAGULJI, l. 2005, str. 104
Opombe, zgodovinaFibula sodi v tako imenovani  “galerijski nakit” Zlatarne Celje. Pravzaprav gre za unikatni nakit, ki pa ima pravico (ni pa nujno) biti izdelan v petih izvodih. Vsi izvodi imajo številko od 1 do 5 vgravirano. Galerijski nakit je izdelan izključno iz zlata ali platine, ter ima vgrajeno le drago kamenje z nekaj izjemami. Ima svoj certifikat s številko artikla, čistino kovine, kvaliteto vkovanih kamnov, ime oblikovalca in modelarja, ter datum izdelave. Gre za vrhunske izdelke nekdanje Zlatarne Celje.

Pri tem izdelku bi kazalo opozoriti na  zanimivo oblikovanje, kjer fibula nima panta, ampak napenja samo sebe in se s tem tudi varuje  pred odpetjem in izgubo.

Še pomembneje pa je spoznati pravi, dragoceni kamen cirkon.     ” Cirkon je cenjen dragulj še posebno ta tiste, ki iščejo nekaj nevsakdanjega. Zelo redki so prozorni kamni z naravno barvo. V vsakem primeru pa jih moramo ločiti od sintetične kubične cirkonije, ki je prodrla na tržišče kot imitacija diamanta in je povsem sintetičen proizvod “.