Zlata broška ZC, podolgovata

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :

Datacija25. jan. 1994
Avtor in naslovOblikovalec in Modelar :  ANTON LEDER, šifra artikla  11040828
Delavnica, porekloZlatarna Celje, Kersnikova 19, Celje, Slovenija
Mere v cm10  x  1,8  x  0,8    cm
Opis snoviZlato čistine 750/1000

Platina 950/000

Modri safir s premerom 5  mm

Diamanti   0,01 ct   11 kom

Ohranjenost, stanjeOdlična
Tehnika izdelaveRočna izdelava
ZnakU2   Pt   ZC  750  Klas  (uradni jugoslovanski državni žig za zlato)
Slog, stilGalerijski nakit
Literatura
Opombe, zgodovinaZa zadnji desetletji 20. stoletja je značilna zelo formalna moda za poslovne ženske: kostim, suknjič na reverje, tanka bluzica in obvezni okras na levi strani suknjiča na reverju, broška. Broške so bile različnih oblik in iz različnih materialov,  tokrat prikazana pa je dragocena in poudarjeno sledi svojemu mestu na reverju.

Sodi v tako imenovani  “galerijski nakit” Zlatarne Celje. Pravzaprav gre za unikatni nakit, ki pa ima pravico (ni pa nujno) biti izdelan v petih izvodih. Vsi izvodi imajo številko od 1 do 5 vgravirano. Galerijski nakit je izdelan izključno iz zlata ali platine, ter ima vgrajeno le drago kamenje z nekaj izjemami. Ima svoj certifikat s številko artikla, čistino kovine, kvaliteto vkovanih kamnov, ime oblikovalca in modelarja, ter datum izdelave. Gre za vrhunske izdelke nekdanje Zlatarne Celje.

Opozarjamo tudi na tubasto varnostno zapiralo na zaponki,  pogosto srečano na izdelkih s konca 19. stoletja, tu pa ponovno v rabi kot zelo učinkovita prepreka pred izgubo.

Broška je last ga. Č. B., roj. 1946, iz Ljubljane