Ženski zakladi so v šatuljah 4

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :

Datacija Petdeseta in šestdeseta leta
Avtor in naslov
Delavnica, porekloSlovenija ali vojašnice po republikah Jugoslavije
Mere v cm

 

 

 

15 x 11,5 x 13,5      cm
Opis snoviBarvne razglednice ali voščilnice

Prozorna plastična folija

Bombažna nit in okrasna vrvica

Ohranjenost, stanjeDobra
Tehnika izdelaveRočno izrezovanje, lepljenje, polnjenje in šivanje
Znak
Slog, stilPapirnate šatulje  druge polovice dvajsetega stoletja  –  naredi sam
LiteraturaLUČKE PRIHODNOSTI, Katalog in razstava na Ljubljanskem gradu, l. 2012
Opombe, zgodovinaŠatulje za naše drage, narejene iz razglednic, so na slovenskem izdelovali že kmalu po vojni. Katalog “Lučke prihodnosti” nam predstavlja  fotografijo deklice v vrtcu v Mariboru, narejeno marca leta 1947, ki izdeluje preprosto šatuljico v obliki hiše.

Šatulje v tej skupini so, za razliko od prejšnjih samostanskih, narejene po principu “naredi sam” in so zato izdelane manj natančno, med seboj so zelo različne in polne domislic in oblikovnih inovacij. Kar nekaj jih hranimo v našem muzeju, Med njimi je prisrčna, morda narejena otroku ali pa kot božično darilo, ki prikazuje otroško zimsko veselje, pričakovanje pod božično smrečico, ter voščilo za Božič. Ta šatulja po obliki še zelo spominja na samostanske, ima pa polkrožno napihnjen in podložen pokrov. Je manjša od fotografirane zgoraj.

To zgornjo pa že uvrščamo v skupino, ki je bila najbolj razširjena  po naših hišah. Izdelovali so jih namreč fantje na služenju vojaškega roka. Običajno so narejene iz razglednic kraja, kjer so bili na služenju,  dodana pa je še kašna “diva”, če se le da v kopalkah. Po obliki in velikosti najhujši primerek vojaške šatulje v tem muzeju pa je petkotna s stranico 9 cm, na vrhu zaključena s piramido,  visoka pa je kar 30 cm!  Zdi se nam, da so na njej fotografije Ditke Haberl in ženskega dela zasedbe ABBA, kar pomeni, da je bila sešita okrog l. 1970 ?