Zaponka za slovo

Kategorija:

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                                    1419

Datacija28.7.2018
Avtor in naslov
Delavnica, porekloSlovenija
Mere v mm55  x  55  x   6     mm
Opis snoviAluminij pločevina

Tisk na papir

Zaščitna folija

OhranjenostOdlična
Tehnika izdelaveKombinirane strojne tehnike
ZnakJEZERSKO Slovenija
Slog, stilPlaninski nakit, znak
Literatura, virPlaninska zveza Slovenije, Seznam koč, zavetišč in bivakov
Opombe, zgodovinaZadnje v našem muzeju predstavljene zaponke bi po svoji starosti v muzej še ne sodile. Tu so iz povsem drugega razloga. Omenili smo že pri zaponki Šmarna Gora, da proizvajalci opažajo po letu 2000 usihanje zanimanja za planinske oznake in posledično tudi velik upad naročil zanje. Na Planini nad Vrhniko smo za čas po letu 2010 izvedeli, da po planinskih zaponkah in značkah nihče več ne vpraša, vsi bi si želeli  le še magnetke za na hladilnik.

Zaskrbljeni nad bodočo usodo planinskega nakita na naših tleh, smo po zaponkah in značkah povprašali l. 2018 tudi na Jezerskem. V lični leseni hiški za prodajo spominkov in izdelkov domače obrti nam prodajalka pove, da planinskih zaponk in značk že dolgo nimajo več in tudi magnetki za na hladilnik so že mimo. Trenutno še imajo “bedže”  (badge  =  znak, značka, simbol),  ki pa se tudi že umikajo. Dandanes ljudje povprašujejo že kar po majicah s potiski kraja ali dogodka.

Vse kaže, da je  planinski nakit v obliki zaponk in značk naših planin, gora in  planinskih koč dobesedno izumrl pred našimi očmi. Glede na njegovo sporočilnost, domoljubnost in množičnost, nam je tega nadvse žal.

“Bedž”  JEZERSKO   in svoja opažanja je muzeju prispevala Breda Bernot Guzelj.