Zaponka Pokljuka 2

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     974

DatacijaOsemdeseta leta 20. stoletja
Avtor in naslovAlojz Lotrič, Gorjuše 27
Delavnica, porekloGorjuše, Slovenija
Mere v  mm62  x  14  x  11   mm
Opis snoviLes

Biserna matica

Nedragocena kovina srebrne barve za zaponko

OhranjenostZelo dobra
Tehnika izdelaveRočno oblikovanje lesa

Ročno oblikovanje in vstavljanje bisernih ploščic

ZnakNima
Slog, stilGorjuški izdelki. Broške.
Literatura, virJanez Bogataj: MOJSTROVINE SLOVENIJE, l. 2000, str. 20 in 21

TV SLO 1, Oddaja Makroregije: BOHINJ, dne 24. 12. 2018

Opombe,

zgodovina

Broško je muzeju podarila gospa Cilka Lotrič. Za 25.2.2012 nas je ponovno povabila na Gorjuše in povedala, da je njen soprog Alojz Lotrič oktobra 2011 umrl. Ker je v zapuščini  našla eno broško njegove izdelave in vedela, da imamo interes zanjo,  nas je povabila, da jo prevzamemo.

To, da je legendarni gorjuški pipar Alojz Lotrič poleg znamenitih  pip izdeloval tudi žensko okrasje in to ne edini na Gorjušah, je skoraj neznano. Prav on  je v osemdesetih letih za nekatera gorenjska podjetja izdeloval broške . Ob 8. marcu so njegove broške prejele zaposlene v Domu upokojencev Bohinjska Bistrica, ob obletnicah jih je poklanjala tovarna pletenin Almira iz Radovljice. Izdeloval je, med drugim,  tudi zaponke za Lipico. Iz biserne matice so bili konj, napis Lipica in okras na obodu. Oblika zaponke spominja na konjsko podkev. Žal je nimamo v zbirki.

Pred dvema letoma pa smo na televiziji izvedeli, da nakit iz lesa ( prstane, zapestnice ) z vstavljenimi koščki biserovine,  v bohinjskem kotu še izdeluje tudi Primož Rauter.