Zaponka Pokljuka 2

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     974

Datacija Osemdeseta leta 20. stoletja
Avtor in naslov Alojz Lotrič, Gorjuše 27
Delavnica, poreklo Gorjuše, Slovenija
Mere v  mm 62  x  14  x  11   mm
Opis snovi Les

Biserna matica

Nedragocena kovina srebrne barve za zaponko

Ohranjenost Zelo dobra
Tehnika izdelave Ročno oblikovanje lesa

Ročno oblikovanje in vstavljanje bisernih ploščic

Znak Nima
Slog, stil Gorjuški izdelki. Broške.
Literatura, vir Janez Bogataj: MOJSTROVINE SLOVENIJE, l. 2000, str. 20 in 21

TV SLO 1, Oddaja Makroregije: BOHINJ, dne 24. 12. 2018

Opombe,

zgodovina

Broško je muzeju podarila gospa Cilka Lotrič. Za 25.2.2012 nas je ponovno povabila na Gorjuše in povedala, da je njen soprog Alojz Lotrič oktobra 2011 umrl. Ker je v zapuščini  našla eno broško njegove izdelave in vedela, da imamo interes zanjo,  nas je povabila, da jo prevzamemo.

To, da je legendarni gorjuški pipar Alojz Lotrič poleg znamenitih  pip izdeloval tudi žensko okrasje in to ne edini na Gorjušah, je skoraj neznano. Prav on  je v osemdesetih letih za nekatera gorenjska podjetja izdeloval broške . Ob 8. marcu so njegove broške prejele zaposlene v Domu upokojencev Bohinjska Bistrica, ob obletnicah jih je poklanjala tovarna pletenin Almira iz Radovljice. Izdeloval je, med drugim,  tudi zaponke za Lipico. Iz biserne matice so bili konj, napis Lipica in okras na obodu. Oblika zaponke spominja na konjsko podkev. Žal je nimamo v zbirki.

Pred dvema letoma pa smo na televiziji izvedeli, da nakit iz lesa ( prstane, zapestnice ) z vstavljenimi koščki biserovine,  v bohinjskem kotu še izdeluje tudi Primož Rauter.