Zame – pravi morski biseri

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                            134

Datacijal. 1997
Avtor in naslov
Delavnica, porekloINTERNATIONAL PEARL CENTRE  LTD,   HONG KONG

Zaponka:  Italija

Mere v cm45   x   0,86  x   0,6  cm
Opis snoviMorski biseri

Zlato za zaponko  18 kar.

OhranjenostOdlična
Tehnika izdelaveGojenje, sortiranje, vrtanje in površinska obdelava biserov
ZnakZa bisere:  Na embalaži ter vseh dokumentih: INTERNATIONAL PEARL CENTRE  LTD,   HONG KONG

Za zaponko: 750  *  493  VI

Slog, stilBiserne ogrlice
Literatura
Opombe, zgodovinaZanimivo bi bilo vedeti, kako se je v žensko podzavest prikradla  ” potreba ”  po biserih. Prav vsaka si jih želi in na koncu tudi kupi, prave, neprave, sladkovodne, morske, pač v skladu s svojimi zmožnostmi.  Vemo, da so cene pravih biserov lahko vrtoglave, odvisne pa so od velikosti, pravilnosti, barve , okolja kjer so rasle (sladka ali slana voda ), …

Sama ZASE sem si na različnih potovanjih, malo tudi pod vplivom soturistk v skupini, ki so vse počele isto, najprej kupila skromne morske bisere nepravilnih oblik in z vidnim mestom, kje so bili prirasli v školjko, za ceno ok. 100 DM, nato drugič modre sladkovodne za ceno ok. 12o DM,  ene modre ploščate mi je kupil še soprog  ( str. 10/11 ), in končno tele v Hong Kongu, ki so bili dovolj dragoceni, lepi in dragi ( 1650 HK dolarjev), da je ” potreba ”  dokončno premagana. Ker je v originalu ogrlica imela le skromno zlato zaponko, moda v Evropi pa je svetovala večjo, osrednjo, nošeno spredaj na vidnem mestu, sem v Italiji dokupila še novo zaponko, ki so mi jo v ogrlico vključili in na novo nanizali z obveznimi vmesnimi vozli v Zlatarni Celje.

V resnici sem vse naštete bisere bolj malo nosila, zadoščalo mi je vedenje, da jih imam. Z odmikom časa pa se nekatere stvari žal spremenijo. Lepi , beli , svetleči biseri  z leti  nenadoma postanejo prevelik kontrast zreli koži, naredijo jo pusto in grdo, moj nasvet pa je, da jih nosimo le še preko oblačila, na pr. preko svilene bluze in nikakor ne na golo kožo.

Svoja razmišljanja je muzeju zaupala Č. B., roj. 1946, iz Ljubljane.