Velika planina 2

Kategorija:

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :               959

DatacijaTretja četrtina  20. stoletja
Avtor in naslovJERAŠA LJUBLJANA

oblikovalec znaka Mala planina :  arhitekt Vlasto Kopač

Delavnica, porekloSlovenija
Mere v mm22  x  22  x  5   mm

23  x  21  x  5  mm

Opis snoviPozlačna nedragocena kovina,  cloisonne email   (celični emajl)

Baker, barva

OhranjenostZelo dobra
Tehnika izdelaveStrojno   stiskanje in razrez pločevine, ročni nanos emajla
ZnakBAJTAR

Mala planina

Slog, stilPlaninski nakit
Literatura
Opombe, zgodovinaVelika planina, skupaj z Malo planino,  je naša največja pašna planina, hkrati pa zelo priljubljena izletniška in pohodniška točka poleti, ter smučarska in tekaška pozimi. Zelo slikovita  je tudi zaradi pastirskih naselij s preko 100 stanovi posebne oblike, ki so zaščitni znak planote in ki sledijo prvotni podobi starih  pastirskih  koč, ki so jih skupaj s Plečnikovo kapelo Nemci med vojno požgali. Vse zasluge za poustvaritev  predvojne podobe naselja in posameznih pastirskih stanov ima arhitekt , grafični oblikovalec, ilustrator in planinec  Vlasto Kopač.

Stanovi so zasebna last kmetij iz doline in so v rabi le v času planinske paše goveda, zato jih je bilo in ponekod jih j še, mogoče najemati preko zime. Spominjamo se študentskih in drugih družb, ki so v šestdesetih letih in kasneje hodile v te stanove na druženja, smučanje, silvestrovanja, igranje taroka, …. Ti zimski najemniki so dobili tudi poimenovanje – Velikoplaninski bajtarji.

Obe predstavljeni znački je našemu muzeju podarila Mojca Kopač iz Ljubljane. Bili sta del, v več izvodih, zbirke planinskih značk, znakov in priponk njenega očeta Vlasta Kopača. Zahvaljujemo se Mojci Kopač, da nam je zbirko posodila v celoti in smo iz nje lahko izluščili in evidentirali, kar se nam je zdelo za naš prostor in temo še posebej značilno in zanimivo. Večina primerkov, predstavljenih v kategoriji Planinski nakit tako izhaja iz njegove zbirke.