Spominska značka ob 200 letnici

Kategorija:

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                             1428

Datacijal. 1978
Avtor in naslov
Delavnica, porekloJERAŠA LJUBLJANA
Mere24  x  33  x  7   mm
Opis snoviNedragocena kovina srebrne barve, barva
OhranjenostOdlična
Tehnika izdelaveStrojno  vlivanje in stiskanje kovine, nanos  barve
Znak1778       TRIGLAV     1978

200 LET PRVEGA  VZPONA  NA TRIGLAV     PZS

Slog, stilPlaninski nakit
LiteraturaDušica Kunaver in Brigita Lipovšek: TRIGLAV   Prvi pristopi,  Zbirka: SLOVENIJA – DEŽELA LEGEND,  Lj.  2019, str. 9

Ivan Sivec:  SLOVENSKE NOVICE z dne 20.9.2008

Opombe, zgodovina” TRIGLAV SIMBOL.  Preprost podpis – ena sama črta s tremi vrhovi –  je simbol naroda, ki ima domovino v najlepši deželi na svetu.

Triglav – skrivnostno prastaro pogansko božanstvo, naj bi vladalo zemlji, nebu in vodi, vendar se za to preprosto razlago skriva mnogo ugank. Natančne razlage o božanstvu z imenom Triglav znanost doslej še ni našla, saj je iskanje odgovora zapleteno predvsem zato, ker se ime Triglav – Terglau – Terglou – Troglav pojavlja v sporočilih venetskega, ilirskega, slovanskega, romanskega in germanskega izvora.

Triglav se je z nenavadno močjo začrtal v dušo slovenskega naroda. Da bi vsaj enkrat v življenju stal vrh Triglava – je tiha želja tisočev romarjev, ki vsako leto oblegajo vrh te naše najvišje gore. ”

Prvi znani ali priznani vzpon na Triglav ima datum 26. 8. 1778.

Štirim “srčnim možem” , ki so ga opravili, je bil ob 200 letnici tega vzpona  v Bohinju postavljen spomenik, delo Stojana Batiča.