Poročni venček

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                            767

DatacijaOkrog  l. 1915
Avtor in naslov
Delavnica, porekloAvstroogrska, Metlika
Mere v cm24  x  19  x  2,5    cm
Opis snoviMavčno-voščeni “biseri”, papirnate povoskane rožice, žica svilena nit
OhranjenostDobra, čeprav je bil venček očitno veliko v rabi, saj je povezovalna žica zadaj večkrat dopolnjena.
Tehnika izdelaveRočno oblikovanje okraskov in povezovanje v obroč
ZnakNima
SlogNaglavni okrasi  –  poročni venčki
LiteraturaJanja Žagar: POKRIVALA, Zbirka Slovenskega etnografskega muzeja, Lj. 2004, str. 166, 167

dr. Boris Kuhar: ODMIRAJOČI STARI SVET VASI, str. 190, 191

 Opombe, zgodovinaStari viri navajajo, da so Slovenke še vsaj v 1. polovici 19. stoletja za poročni obred imele na glavi živopisano krono iz voščenih cvetlic in barvastih trakov.  Iz opisov lahko zaključimo, da so v kroni prevladovale  temno zelena, rdeča in modra barva. Dolgo so vztrajale tudi šege za zaščito neveste pred vplivi zlih duhov, črtov in urokov. Nevesta je na pr. v žep dobila živo srebro, da ji ne bo mogel nihče škodovati, ni smela imeti pri sebi črnega denarja, da nebi bili otroci črni, ampak le srebrnega, da bodo otroci beli. V cerkvi je morala ženina vsaj malo zagrniti s predpasnikom, da ji bo bolj pokoren, ženin pa ji je moral poklekniti na krilo, da bi mu žena bila pokorna.

Pod vplivom belih poročnih oblek, ki so se skupaj z belim venčkom in pajčolanom v Evropi pojavile konec 18. stoletja, pa so se beli venčki začeli pojavljati tudi v kmečkem okolju in vse bolj simbolizirali moralno in telesno čistost, deviškost. “Krancl”  iz voščenih rož je pomenil zunanje znamenje nevestine nedolžnosti, pogossto pa je bil podkrepljen že s trakom in svetinjo Marijine družbe. Polovični venec. običajno pritrjen na levo stran ( Rateče v Zg. Savinjski dolini ), pa je pričal, da je nevesta noseča.

Pri nas so bele obleke skoraj do druge vojne bile bolj izjema kot pravilo, uveljavili pa so se  beli poročni venčki iz umetnih belih rož. Enako okrasje je krasilo tudi obleko ženina in svatov, venčke so nosile tudi nevestine družice.

Naš venček je bil pod strok. vodstvom  kupljen v starinarnici Ažbe v Ljubljani. Izhaja iz Metlike.