Poročna prstana pozlačena

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     1193

Datacija Prva polovica 20. stoletja
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo
Mere v mm Moški:  22  x  6,5  x  1

Ženski:  21  x  6  x  0,5

Opis snovi Pozlačena nedragocena kovina. Pozlačeno  z 9 karatnim zlatom
Ohranjenost, stanje  Dobra. Pozlata le neznatno obrabljena
Tehnika izdelave Vlivanje v kalup, zlatenje
Znak Moški:  D Z          GOLD

Ženski: F B           …GOLD

Slog, stil poročni prstani
Literatura Anton Gričnik : TRIJE MEJNIKI ŽIVLJENJA, Narodopisni priročnik dogajanja ob rojstvu, poroki in smrti v krajih južnega Pohorja, Štajerske, Koroške, …, Celje 2011

Rado Radešček: SLOVENSKE LJUDSKE VRAŽE, Ljubljana, 1988, str. 156, 157

Opombe, zgodovina Tu se ponovno srečujemo z napačno in zavajajoče deklariranima izdelkoma. Majhna kupna moč prebivalstva je navedla prodajalce na cenejše materiale ter zgolj srebrov ali zlat nanos, česar pa kupcem niso vedno tudi povedali.

Poročni obred je prejšnje čase župnik opravil po maši. Prej blagoslovljena prstana je izročil mladoporočencema, da sta si jih izmenjala in se poljubila. Družica je prinesla šentjanževec. Ko ga je župnik blagoslovil, je najprej pil on, nato ženin in nevesta, nato sorodniki in svatje.

Če je ženin med poročnim obredom pokleknil na nevestino krilo, ali nevesta na ženinov plašč, je to pozornim opazovalcem razkrilo, kdo bo komu ukazoval; da celo to: če je kateri od njiju hotel doseči ukazovanje, je moral to namenoma narediti. Če pa je nevesta hotela doseči ukazovanje, je to dosegla s tem, da je snela z roke poročni prstan in skozi njega pogledala ženina.

Čarovnij nevest, da bi jim možje v zakonu bili pokorni in da bi “plesali kot bi one žvižgale”,  je po Sloveniji zelo veliko in nekatere imajo za pripomoček prstan. Na pr. v Šalovcih, na poročno dan, ko nevesta pričakuje ženina, mora stati na sekiri pri oknu in ga opazovati skozi prstan. To pa zato, da bi bodoči mož v zakonu samo njo gledal in tudi vso oblast nad njim bo imela. S to vražo se strinjajo tudi v Podsredi, hkrati pa tudi verjamejo, da zlomljen poročni prstan pomeni nezvestobo.