Poročna prstana pozlačena

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     1193

DatacijaPrva polovica 20. stoletja
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo
Mere v mmMoški:  22  x  6,5  x  1

Ženski:  21  x  6  x  0,5

Opis snoviPozlačena nedragocena kovina. Pozlačeno  z 9 karatnim zlatom
Ohranjenost, stanje Dobra. Pozlata le neznatno obrabljena
Tehnika izdelaveVlivanje v kalup, zlatenje
ZnakMoški:  D Z          GOLD

Ženski: F B           …GOLD

Slog, stilporočni prstani
LiteraturaAnton Gričnik : TRIJE MEJNIKI ŽIVLJENJA, Narodopisni priročnik dogajanja ob rojstvu, poroki in smrti v krajih južnega Pohorja, Štajerske, Koroške, …, Celje 2011
Opombe, zgodovinaTu se ponovno srečujemo z napačno in zavajajoče deklariranima izdelkoma. Majhna kupna moč prebivalstva je navedla prodajalce na cenejše materiale ter zgolj srebrov ali zlat nanos, česar pa kupcem niso vedno tudi povedali.

Poročni obred je prejšnje čase župnik opravil po maši. Prej blagoslovljena prstana je izročil mladoporočencema, da sta si jih izmenjala in se poljubila. Družica je prinesla šentjanževec. Ko ga je župnik blagoslovil, je najprej pil on, nato ženin in nevesta, nato sorodniki in svatje.

Če je ženin med poročnim obredom pokleknil na nevestino krilo, ali nevesta na ženinov plašč, je to pozornim opazovalcem razkrilo, kdo bo komu ukazoval; da celo to: če je kateri od njiju hotel doseči ukazovanje, je moral to namenoma narediti. Če pa je nevesta hotela doseči ukazovanje, je to dosegla s tem, da je snela z roke poročni prstan in skozi njega pogledala ženina.