Planinska priponka Nanos

Kategorija:

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                              898

Datacija9. in 10. junij 1946
Avtor in naslovJ. Stirn, Ljubljana
Delavnica, porekloLjubljana, Jugoslavija
Mere v mm38  x  38  x  5      mm
Opis snoviBakrena pločevina
OhranjenostOdlična
Tehnika izdelaveStrojno   stiskanje pločevine
ZnakPLANINSKI LJUDSKI TABOR  NANOS  9. – 10. IV. 1946

J. STIRN

Slog, stilPlaninski znak, nakit
Literatura
Opombe, zgodovinaUvrstitev planinskih zaponk in priponk med nakit bo morda koga presenetila. V našem  muzeju pa menimo, da ni  nobenega drugega nakita, ki bi bil tako zelo naš, tako slovenski, kot ravno planinski. Njegova pomembnost je v množičnosti, razširjenosti med prebivalstvom od otrok do zrelosti in ostarelosti, ter zastopanosti pri obeh spolih. Je očiten prikaz in dokaz navezanosti naših ljudi na domače kraje, planine in gore, ter ponosa na svoje dosežke in vse višje cilje.

V muzeju nas  razveseljuje tudi dejstvo, da so za razliko od drugega nakita, planinske zaponke in priponke  v veliki večini  oblikovane in izdelane na naših tleh. Značk, razen izjemoma in omejeno , v muzej nismo uvrščali, ker so količine prevelike in ker so le-te bolj znaki kot nakit. Tudi one pa še dodatno krepijo pomembnost planinskega nakita in oznak med Slovenci.

 

Planinski ljudski tabor Nanos 1946 je organiziralo Vipavsko planinsko društvo, namenjeno pa je bilo srečanju primorskih planincev.  Večerno druženje je potekalo ob ognjih in kresovih, ki so jih skupaj naredili partizani in planinci.

Priponka izhaja iz zapuščine po B. P. B., roj 1921, iz Ljubljane.