Ovratnica iz morskih koral

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     142,  +   izposojeno

DatacijaOk.   1980 prva,  okrog l.   1970 druga
Avtor in naslov
Delavnica, porekloOtok Zlarin, Hrvaška
Mere v mm470  x  42  x  30

530  x  18  x  18

Opis snoviJadranske rdeče korale

 

Ohranjenost, stanjeZelo dobra.
Tehnika izdelaveNabiranje v morskih globinah

Ročno sekanje vejic, luknjanje in nizanje

Brušenje sicer hrapave in mat površine do gladkega sijaja

ZnakNima
Slog, stilJadranske korale
LiteraturaEnciklopedija leksikografskog zavoda, Zagreb,  l.1969, št. 3 in 6
Opombe, zgodovinaJadranska rdeča korala ( Actinia equina ) in siva (Anemonia sulcata),  sta edini vrsti, živeči v našem morju. Korale spadajo med živali, prisesane ali le slabo pomične po morskem dnu, hranijo pa se z malimi organizmi, ki jih s svojimi izločki omamijo ali usmrtijo.

Zaradi lepe grmičaste oblike, razvejanosti in barve, so bile  zelo    iskane kot sobna dekoracija in  kot nakit , ter skoraj obvezen turistični spominek iz obmorskih krajev , podobno kot filigran. Koncem 19. in prvi polovici 20. stoletja je bila škoda v Jadranu že tolikšna, da so sčasoma nabiranje povsem prepovedali. Edina izjema je otoček Zlarin v bližini Šibenika, kjer še obdelujejo jadranske korale , rastejo pa tu ne. Najdejo jih le še v srednjem Jadranu, na 70 metrih globine.

Kosi rdeče korale so skozi zgodovino najpomembnejši amulet. Po grški legendi naj bi korale nastale iz krvi pošasti Gorgone, odganjale zli pogled in zagotavljale življensko energijo. Zaradi mitske povezave s krvjo, naj bi korale imele zdravilne učinke in ustvarjale ugodne vibracije za dobro psihično počutje. Ob vsem tem ne čudi, da imajo slike in kipi Jezuščka pogosto obešeno koralo okrog vratu, enako pa tudi mnogi kraljevski in drugi pomembni mali otroci.

Tukaj predstavljena druga ovratnica je zasebna last in spomin na družinsko dopustovanje ob Jadranskem morju Lučke G., roj. 1943 iz Ljubljane.