Okras za klobuk

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                  1029

DatacijaOk. l. 1940
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo
Mere v mm48  x  19  x  4   mm
Opis snoviPosrebrena medenina
OhranjenostDobra, le srebrov nanos  je skoraj povsem obrabljen
Tehnika izdelaveStrojna
ZnakNima
Slog, stilNakit za moške klobuke, lovski nakit
Literaturadr. Boris Kuhar: ODMIRAJIČI STARI SVET VASI, str. 172

Bojan Knific; TRŽIŠKA DEKLETA DALEČ SLOVE

Bojan Knific: TRŽIČ V BESEDI IN SLIKI    Spomini na prvo polovico in sredino 20. stoletja, l. 2017, str. 192

 Opombe, zgodovinaZelo pogost okras na moških klobukih  in to ne le lovskih in planinskih, so bile čašaste zaponke, v katere je bila z majhnim vijakom pritrjena približo 15 cm dolga gamsova brada. Izročilo za kraje  po Škocjanskih hribih pove: ” Na klobukih so možje in fantje radi nosili penzlne (čopiče). Le redek se je ponašal s pravo gamsovo brado, večinoma so bili ponarejeni iz konjske žime. Za klobukom so nosili tudi krivce ali federpuš. Če je bil ta obrnjen s krivci naprej, je pomenilo, da fant kliče druge fante “na korajžo”. (na pretep)

“Gamsportelc” ali pa perje divjega petelina, je bil običajen okras na moških klobukih tudi v okolici Tržiča.

Prav posebno okrasje pa so fantje nosili v času nabora in po njem. Za Tržič lahko preberemo: ” Ko so šli fantje na “štelengo”, takrat so norel, zabavali so se. Če je bil fant potrjen, je bilo veselje. Krivca je smel dati za klobuk le tisti, ki je bil potrjen, potrjeni pa niso bili vsi. Tisti, ki so bili, so bili zelo ponosni.” Izjava in samohvala “jest sm kriuca nosu” je bila še dolgo uporabna ob različnh priložnostih.

Zaponka je bila last Herle Jožeta, roj. 1914, iz Solčave. Nosil jo je v sklopu lovske uniforme. Muzeju je zaponko podarila ga. Lučka Golob, roj. Herle l. 1943,  iz Solčave.