Okras iz Bleda

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     269

Datacijal. 1939 ali 1940
Avtor in naslov
Delavnica, porekloKraljevina Jugoslavija
Mere v cm8 x 7 x 2,2  cm
Opis snoviUsnje

Nedragocena kovina srebrne barve

Nit za šivanje

Ohranjenost, stanjeDobra. Zaponka je drobno rjasta, v drugem primeru pa odlomljena
Tehnika izdelaveRočno izsekavanje usnja, sestavljanje in šivanje
ZnakNima
Slog, stilHrvaške usnjene dekoracije  ?
LiteraturaBojan Knific: TRŽIČ V BESEDI IN SLIKI   Spomini na prvo polovico in sredino 20. stoletja, l. 2017, str. 19
Opombe, zgodovinaKupljeno  l. 2006  od  posrednika, ki  je  prodajal  zalogo  trgovine  s spominki  na  Bledu. Trgovina je bila zapečatena  vse od  začetka druge svetovne vojne.  Broške  so  bile  še  pripete  na  prodajni  karton, popolnoma  nove, vendar  zadaj  že  zarjavele  in  porumenele, ter  delno  umazane  in pomečkane. Baje  so  bile  tipičen  spominek  iz  časa  med  obema vojnama  za Bled  in  tudi  širše. Kupljeni  sta  bili  dve, najmanj poškodovani. 

Ne glede na povedano, obstaja resen dvom, da bi šlo za slovenski in blejski izdelek. Ker je Bled takrat bil pomembno diplomatsko in multinacionalno stičišče, bi ne bilo čudno, če bi tudi spominki bili iz vse Jugoslavije. Rožice na naši broški namreč nadvse spominjajo na okrase na šatuljah, oblečenih steklenicah, ipd., vse hrvaška narodna dekoracija.

V času med obema vojnama so  oblačilni okraski postali večji, vpadljivejši, pogosto izdelani iz različnih novih, cenejših materialov. Žive rožice so zamenjale kupljene ali doma narejene iz blaga. Zapis iz Tržiča nam pove, da so jih izdelovali in prodajali celo za dobrodelne namene: ” Pod vodstvom Franje Tavčar je bilo tam ustanovljena dobrodelna organizacija Kolo Jugoslovanskih sester. Od leta 1928 dalje so zbirale denar za revne otroke med drugim tudi s “cvetličnimi dnevi” po nedeljski maši. Rožice so bile iz filca ali usnja, naredile so jih gospe, da so jih dajali za okras na plašče ali kostime. Za rožice so ljudje dali neko simbolično vsoto denarja, dinar ali nekaj par. Iz zbranega denarja  so gospe za novo leto kupile srajce za revne fante, tudi drugače so pomagale.”