Ogrlica Ohridski biseri 2x

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     1156 in 874

DatacijaSredina 20. stoletja – debeli

l. 1963  –  tanki

Avtor in naslovFilevi  ?,  Ohrid
Delavnica, porekloOhrid, Makedonija, Jugoslavija
Mere v cm5o  x  2  x  1   cm

42  x  0,6  x  0,6  cm

Opis snoviŠkoljčni biser

bombažna nit

zaponka iz nedragocene kovine

Ohranjenost, stanjeOdlična v prvem primeru

Srednja v drugem.  biseri so zaradi starosti in pogoste uporabe brez leska, zaponka verjetno zamenjana

Tehnika izdelaveBrušenje školjk toplovodnih morij v kroglice, vrtanje, površinsko nanašanje lastnega premaza, nizanje
ZnakNa originalni embalaži; Originalen Ohridski biser, GOLABE TALEVA  Ohrid
Slog, stilOhridski biser
Literatura
Opombe, zgodovinaBiseri so po nakupu na Ohridu bili doma v Kamniku.

Mnoge naše dame tistega časa pripovedujejo o obiskovanju, službenih potovanjih in seminarjih po novi Jugoslaviji, med drugim tudi v Makedoniji. Redko katera se je od tam vrnila brez ohridske znamenitosti – biserov. Ogrlica, obesek, prstan, kar je pač zmogla denarnica.                                                                                                                                          Ohridski biser nastane z  izrezom iz  lupine školjk toplih morij ( veliko Petrovo uho ipd. ). V zadnjem času uvažajo že kar školjčne kroglice različnih velikosti in oblik, ki jih nato po svojem skrivnem receptu premažejo s tekočino mlečne barve, Premazov mora biti toliko, kot je premer osnovne kroglice v mm, premazi se vmes sušijo. Skrivnost je v tekočini, ki je po posebnem postopku in primeseh, izdelana iz lusk ribic plašnic, ki živijo v ohridskem jezeru. Recept za to tekočino je bil darilo in zahvala za pomoč  človeka iz okolice Bajkalskega jezera, kjer so v začetku 20. stol. že delali iz podobne ribe premaze za bisere. Recept baje posedujeta le dve družini, skrivnost pa se po moški liniji prenaša iz roda v rod. Družina Filevi ima to obrt od leta 1926.

Menda je k promociji ohridskega bisera doma in v tujini veliko pripomogel predsednik Tito, ki je po lastni odločitvi te bisere uvrstil med svoja osebna in protokolarna darila.

Ogrlica z malimi biseri je bila last B.P.B., roj. 1921, iz Ljubljane. Kupila jih je na družinskem izletu po Jugoslaviji na Ohridu.