Nepalska torbica

Kategoriji: ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :

Datacija20. stoletje
Avtor in naslov
Delavnica, porekloNepal
Mere v cm15   x   12,5  x   6,7   cm
Opis snoviToplotno obdelana naravna roževina

Medenina

Žamet

OhranjenostOdlična. Verižica ni originalna, verjetno je torbica ob nakupu ni imela.
Tehnika izdelaveStrojno vlivanje in oblikovanje kovine, segrevanje in oblikovanje roževine, lepljenje žametne podloge
ZnakNima
Slog, stilNepalski etno nakit
Literatura, vir
Opombe, zgodovinaKako bi Nepalci poimenovani ta predmet nam ni znano. Mi mu pravimo torbica, saj že vse od nakupa l. 1993 služi na dolgi verižici kot torbica za poletne večere. Ravno prav velika za ključe in malo denarja za sladoled, vzbuja pozornost in celo dotike tujih ljudi. Kupljena je bila v Nepalu, na samotnem gorskem vrhu, polnem stojal z molilnimi zastavicami  in temnopoltim prodajalcem spominkov in replik njihovih starin.

Torbica je last B. B. G., roj. 1946, iz Ljubljane.

V Nepalu in Indiji so ženske bogato okrašene z nakitom. Ni pomembno kako dragocen je, pomembna je količina in namen – opozarjati nase. Veliki in težki uhani z gibanjen in nenehnim nihanjem lovijo poglede in svetlobo, množica zapestnic in obročkov na rokah pa opozarja z žvenketom. Žene in dekleta verjamejo. da zvoki pri nakitu vzpodbujajo zanimanje in seksualne želje pri moških, sočasno pa strašijo duhove, kače, škorpione, … . Ko postanejo vdove, odstranijo ali celo uničijo nakit.

Prav nasprotno pa naj bi v muslimanskem svetu zvoki pri nakitu odganjali tuje moške, jih opozarjali, da je ženska oddana in da se morajo odstraniti.