Moška pasna spona Tula

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                     344

DatacijaL. 1887
Avtor in naslovKiev
Delavnica, porekloCarska Rusija
Mere v cm

 

 

 

7,7 x 6 x 2
Opis materialaSrebro čistine 875/1000                      za trenutne potrebe dodan elastični trak
Ohranjenost, stanjeZelo dobra.
Tehnika izdelaveVse ročno zlatarsko delo

Tula (Niello ) tehnika temnenja in zapolnjevanja okrasov na površini

Graviranje

ZnakIzdelek ima 8 žigov carske Rusije, med njimi žig Urada za meroslovje A.B iz leta 1892, žig izdelovalca, kontrolni žig za čistino srebra 875/1000, ter žig, veljaven za Kiev do 1887
Slog, stilMoška pasna spona v tula stilu. Rusi temu srebru rečejo “črno srebro”.
LiteraturaJeanenne Bell: OLD JEWELRY, 7. izdaja, str. 196, 199, 439

Jack Ogden: JEWELLERY, l.2006, str. 136

Opombe, zgodovinaTa tehnika okraševanja in oblikovanja srebra ima ime po  mestu Tula v Rusiji. Se pa ime vse bolj izgublja, celo v Rusiji. Oni  za take srebrne izdelke sedaj uporabljajo kar ime “črno srebro”,  nakitna literatura pa predvsem italijansko ime ” niello”. Nekateri ga celo uvrščajo med tehnike emajliranja, čeprav tu ne gre za zapolnjevanje okrasnih vdolbin s steklom, ampak ponovno s srebrom, ki pa je z mešanjem in dodajanjem drugih kovin modro-črn. Slovenski restavratorji temu črnemu segmentu v svojem jeziku pravijo “žveplena jetra”.  Ni pa tula  tehnika izum sodobnega časa, poznali so jo že v bronasti dobi.

Ruska pasna spona je bila pred veliko leti kupljena v starinarnici Ritter v Ljubljani kot božično darilo. Navdušenje nad njenim izgledom,  je kmalu pripeljalo do ideje za današnjo rabo. S preprostim dodatkom elastičnega traku, se je spremenila v dekorativno žensko zapestnico.