Morček bakreni 2

Kategorije: , ,

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                    1279

DatacijaSredina 19. stoletja
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo
Mere v mm19  x  12  x  6
Opis snoviPozlačen baker

Mala sled belega emajla

Ohranjenost, stanje Slaba, emajl na licu in turbanu  je popolnoma odpadel, pozlata je povsem obrabljena, komaj še zaznavna
Tehnika izdelaveVlivanje kovine v kalup, emajliranje v dveh barvah,  zlatenje, sestavljanje
ZnakNima
Slog, stilKmečki nakit,   Morček
LiteraturaIvanka Počkar: IZ ČASOV JEČMENOVE KAVE  Življenjepisi Štajercev in Kranjcev ob sotočju rek Krke, Save in Sotle, str. 181, 275, 418
Opombe, zgodovina Pred seboj imamo  še eno varianto skromnega,   poceni morčka. Namesto glavice ima le ploščat obraz, potegnjen v oprsje. Emajl in pozlata sta bila  le skopo nanešena, sedaj ju lahko le slutimo.

Ta moški primerek izhaja iz Raduhove vasi pri Ivančni gorici.

Težko bi našli področje, poseljeno s Slovenci, kjer Morčki v 19. in začetku 20. stoletja nebi bili vsaj omenjeni, če že ne postavljeni na prvo mesto med nakitom kmečkega prebivalstva (to je okrog 7o do 8o odstotkov vsega prebivalstva). Tako nam g. Rudi Verstovšek, roj.1912, pove: “Moški so nosili uhane še prej, ko mene ni bilo nasvetu. Nekateri so imeli enega, moj ata pa po dva morčka. To je bil neki šport naprej … . Nekateri so nosili po en uhan, ringlc ali morček. Iljažev Janez iz Pišec je nosil enega, moj ata dva, Trankarjev Cene in Kostevčev Miha iz Pavlove vasi sta nosila po dva uhana – zvezdici.”

Tudi drugi vir v isti knjigi se spominja, da so moški včasih nosili  “ringlce.”  “Moj oče je imel enega, starinskega morčka, z zlato bučko, precej velikega. Ne vem, kdo ga ima. Vem, da smo mu ga (po smrti) ven vzeli. Zmerom ga je imel v uhlju. Starinski moški so veliko nosili morčke.”

“Moški so nosili murčke; orngi je bil tisti murček. Gor pri nas jih je več imelo murčke. Nekateri so jih imeli bolj spravljene, kot pa jih nosili. Še tle dol (v Sromljah) vem, da jih je enih par nosilo. Ženske so nosile obročkaste uhane, po dva ali po tri obročke skupaj in zmerom v paru.”