Jezušček na verižici

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                     1263

DatacijaMed  1941 in 1957
Avtor in naslov
Delavnica, porekloPraga, Češkoslovaška
Mere v cm

 

 

 

verižica :  47 x 0,1 x 0,1    cm ,    obesek:   2 x 1.5 x 0,1      cm

 

Opis snoviSrebro čistine 900/1000 (verižica),   srebro čistine 800/1000 (obesek)
Ohranjenost, stanjeOdlična, brez napake
Tehnika izdelaveStrojne zlatarske tehnike
ZnakDržavni žig kozoroga s številko 3, kar je uradni žig Češkoslovaške za male srebrne predmete s čistino  900 (verižica)

8oo za čistino srebra

Slog, stilVerski nakit
Literatura

 

Vir

Tednik DRUŽINA, Praški Jezušček n druge voščene figure, 18.9.2005

Seznam puncovnich značek, platnych na uzemi Česke republiki, Praha 2012. str. 20, žig št. S-62, veljaven v letih 1941 do 1957

 

ga. Pavla Kunej  in ga. B.P.

Opombe, zgodovinaObesek na verižici predstavlja legendarni kipec praškega Jezuščka  (Jesulus Pragensis), ki je eden od najbolj popularnih krščanskih kipcev na svetu. Izdelan je iz voska in posebno lepo oblečen in okrašen. Čuvajo ga karmeličani v Pragi že od leta 1628 dalje. Čaščenje deteta Jezusa je bilo po Evropi razširjeno zlasti v 17. in 18. stoletju. Svoje upe in darila so praškemu Jezuščku polagali celo evropski vladarji.

Če je bil ta nakit birmansko darilo ne vemo. Nam je pa svoj primer iz časa po drugi svetovni vojni opisala ga. Pavla Kunej, roj. na kmetiji  l.1938:  “Birmanska botra nam je trem sestram hkrati bila Presnikova Fanikaa, učiteljica. Ona je vse spodbujala, naj se gremo šolat. Birma je bila v Brežicah, to je bila verjetno prva birma po vojski. Jaz sem dobila zlato verižico s križcem, starejši sestri sta dobili pa uro. To je bilo kar veliko. Na stojnicah po mestu nam je botra kupila lecet. Lecet je bil verjetno srček, ki smo ga potem obesili okrog vratu. Vse tri smo imele enake obleke, na glavi pa venčke.”

Za čas, ko je bil izdelan ta obesek na drobceni verižici, imamo še spomin ga. B. P. iz Ljubljane, roj. 1946. Ob rojstvu je prejela zlato verižico s križcem. Verižica je bila tako tanka, da se je venomer vozljala.