Ivan s prijateljem pa še Ivan Cankar

EVIDENČNI LIST fotografije št. :                                                  29

 

DatacijaOk. l. 1912
Ime in naslovIvan Lavrič ( desno ),   s prijateljem
Foto delavnica
Izvor fotografijeDružinski album Lavričevih, po domače “Kopčevih” , Travnik v Loškem Potoku
Original hraniVnukinja Marice  in  Ivana  Lavrič-a,     Nada Lavrič, Ribnica na Dol.
OpombeIvan Lavrič je doštudiral v Pragi, potem pa deloval kot trgovec, bankir in župan v domači občini Loški Potok. Poročil se je z Marico Kovač in imel le enega otroka, sina Dušana.                                                                                                                                                                  Prijatelj na sliki nosi navpično broško za spenjanje ovratne rutice. Ste opazili kužka? izrezljan je iz lesa in je fiksni del klopce.

Fotografija iz Travnika je morda primerna osnova za prepis zapisa o  moški okrasni rutici oz. kravati, kot ga je za svoj primer zapisal Ivan Cankar:

“Moje kravate … nekaj posebnega je s temi kravatami. Naj si jih zaveže kdo drugi kakorkoli, zmeraj bo ostalo nekaj filistrskega na njih. Jaz napravim pentljo čisto primerno, povsem dostojno, toda v eni sami gubi, v eni sami črti dam fino, rahlo, komaj opazno nekoliko duška svoji prejšnji malomarnosti. To je ženialno. Kako ozka, skoraj nevidna je meja med malomarnostjo in ženialnostjo! … Nihče bi si ne mislil, da je kariera poštenega človeka odvisna od kravat in frizure.”