Gumb dvojček 1

EVIDENČNI LIST fotografije št. :                                                            90

 

Datacija      ?
Ime in naslovMarjuča,  prodajalka cvetja v Trstu
Foto delavnicaPortret v olju, fotografirano na Škotskem
Izvor fotografijeStirling Smith Art Gallery and Muzeum, Stirling, Škotska
 Original hraniStirling Smith Art Gallery and Muzeum, Stirling, Škotska
Opombe

 

 

 

Pisni viri

Prodajalka cvetja z imenom Marjuča na tržnici v Trstu, oblečena v slovensko nošo, je naslikana v olju in mnogokrat reproducirana po različnih avtorjih. Kljub temu, kako znana slika je to, nas ob obisku Škotske veselo preseneti, ko ima eno izmed njih tudi muzej v Stirlingu in  jo celo izbere za  vodilno sliko na svoji reklamni zloženki.

Prodajalka – Slovenka, s pečo na glavi in  oblečena v tipično žensko nošo tržaškega zaledja,  nosi krajevno običajen nakit: cvetje na prsih, viseče uhane, rdeče koralde, dvojni srajčni gumb in prstana na rokah.

Marta Košuta: TRŽAŠKA NOŠA IN NJENA VEZENINA, str. 58:  ” Nakit je bil pri nas ponos vsakega posameznika moškega ali ženskega spola. Naši stari so se strašno podržali, če so imeli zlatnino. Nevesta, ki ni imela kaj pokazati, je bila skoraj zasramovana. Po ustnem izročilu so bogati posojali zlate prstane za poroko “ta bogih” .”

S.Rutar:  SAMOSVOJE MESTO TRST IN MEJNA GROFIJA ISTRA, str.  35, nam za leta okrog 1864 naša primorska dekleta in žene opisuje:        ” Lepa navada okoličank, zlasti nepokvarjenih je, da imajo ob praznikih polna nedra vrtnic in drugih lepih cvetlic, izmed katerih se bleščijo zlate verižice in drug ovratni okras, kar prav okusno diči oprsje in se kaj lepo podaja zdravim ličicam “.