Dediščina iz roda v rod

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                      531

Datacija18. stoletje  ?
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo
Mere v mm100  x  2,1  x  1  cm
Opis snoviNedragocena kovina sive barve, na okrasnih ploščicah delno posrebrena in delno pozlačena
Ohranjenost, stanjeZelo dobra
Tehnika izdelaveVerižičasti sklepanec je obrtniški pasarsko – srebrarski izdelek. Ploščato verižico sestavljajo upognjeni, med seboj gosto pretaknjeni obročki. Členi so izsekani iz debele pločevine in okrašeni z vtisnjenimi okraski.
ZnakNima
Slog, stilKovinski pasovi  –  sklepanci. Kmečki nakit.
LiteraturaJanja Žagar: PASOVI IN SKLEPANCI, Zbirka Slovenskega etnografskega muzeja, str. 16 do 26, 83 do 86, 156 do 159, 116, 188
Opombe, zgodovinaSklepanci izvirajo iz gotike in renesanse. Tedaj so sklepanci krasili predvsem plemkinje in plemiče ter ugledne meščanke in meščane, lahko so bili del viteške oprave. Nanj so obešali nož, držalo za sabljo,  torbice za denar in kasneje tobak. Tak pas ima tudi kip Sv. Jurija  iz ok. 1380 na Ptujskem gradu.

Plemkinje so sklepance v 18. stoletju že opustile, meščanke so jih še pogosto uporabljale, kmetice pa so jih dodobra sprejele. Uporabljale so jih od 17. do začetka 20. stoletja.

Naš sklepanec sodi med verižičaste z obešalom. Nanj so ženske obešale podaljške z nožem ali ključem, kasneje pa okrasne trakove ali pentlje.