Cof za žensko žepno uro 1

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                               1372

DatacijaOk. 1890
Avtor in naslov
Delavnica, porekloAvstroogrska
Mere v cm

 

 

 

12   x    3   x   0,8   cm
Opis snoviNedragocena kovina, pozlačena z nizkokaratnim zlatom

zobje velike rečne ribe “Tigerfish”                      

Ohranjenost, stanjeZelo dobra, stanjšana le pozlata
Tehnika izdelaveKombiniranestrojne in ročne zlatarske tehnike
ZnakNima
Slog, stilKlasicizem
Literatura
Opombe, zgodovinaSvetovna razstava v Londonu l. 1851, kjer so se po stoletjih izolacije predstavili Japonski in drugi orientalski predmeti, ter na novo poudarjeno Viktorijansko zanimanje za floro in favno, je imelo za posledico spremenjeno oblikovanje okrasnih predmetov, zlasti nakita. Modni so postali organski materiali in vključki iz narave, včasih prav čudaški in vprašljivi, kot na primer nagačene glavice kolibrijev, vstavljene v broše in igle, ali ovratnice in zapestnice , sestavljene iz pravih  bleščečih insektov.

Nam znana tuja nakitna literatura  nakita iz zob ne prikazuje. Našli pa smo omembo iz druge polovice 19. stol. , torej iz časa intenzivnega nošenja  sentimentalnega nakita, da je kraljica Viktorija nosila zapestnico iz zobkov svojih številnih otrok. Očitno pa pri tem ni bila osamljena,  oz. je modo morda šele sprožila.  Spominjamo se namreč še nakita, nošenega na naših tleh v 1. polovici 2o. stoletja z zobmi in čekani divjih živali ( šlo je za bolj masiven, zlasti lovski nakit) , ter nežnejši z otroškimi zobki.

Nakit izhaja iz družine Boža Račiča, roj. l. 1887 v Čatežu ob Savi, našemu muzeju pa ga je podarila njegova vnukinja Mojca Račič.