Cof za žensko žepno uro 1

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                               1372

Datacija Ok. 1890
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo Avstroogrska
Mere v cm

 

 

 

12   x    3   x   0,8   cm
Opis snovi Nedragocena kovina, pozlačena z nizkokaratnim zlatom

zobje velike rečne ribe “Tigerfish”                      

Ohranjenost, stanje Zelo dobra, stanjšana le pozlata
Tehnika izdelave Kombiniranestrojne in ročne zlatarske tehnike
Znak Nima
Slog, stil Klasicizem
Literatura
Opombe, zgodovina Svetovna razstava v Londonu l. 1851, kjer so se po stoletjih izolacije predstavili Japonski in drugi orientalski predmeti, ter na novo poudarjeno Viktorijansko zanimanje za floro in favno, je imelo za posledico spremenjeno oblikovanje okrasnih predmetov, zlasti nakita. Modni so postali organski materiali in vključki iz narave, včasih prav čudaški in vprašljivi, kot na primer nagačene glavice kolibrijev, vstavljene v broše in igle, ali ovratnice in zapestnice , sestavljene iz pravih  bleščečih insektov.

Nam znana tuja nakitna literatura  nakita iz zob ne prikazuje. Našli pa smo omembo iz druge polovice 19. stol. , torej iz časa intenzivnega nošenja  sentimentalnega nakita, da je kraljica Viktorija nosila zapestnico iz zobkov svojih številnih otrok. Očitno pa pri tem ni bila osamljena,  oz. je modo morda šele sprožila.  Spominjamo se namreč še nakita, nošenega na naših tleh v 1. polovici 2o. stoletja z zobmi in čekani divjih živali ( šlo je za bolj masiven, zlasti lovski nakit) , ter nežnejši z otroškimi zobki.

Nakit izhaja iz družine Boža Račiča, roj. l. 1887 v Čatežu ob Savi, našemu muzeju pa ga je podarila njegova vnukinja Mojca Račič.