Brezje

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                               1407

Datacija Začetek  20. stoletja
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo Avstroogrska
Mere v mm 28  x  24  x  5
Opis snovi Bakrena  pločevina

Tisk na papir

Zaščita s steklovino

Ohranjenost Dobra
Tehnika izdelave Strojno   stiskanje in razrez pločevine, vstavljanje, površinska zaščita
Znak Marija Brezje
Slog, stil Verski  nakit v kombinaciji s planinskim
Literatura Damjan Ovsec: ORIS  DRUŽABNEGA  ŽIVLJENJA V LJUBLJANI OD ZAČETKA DVAJSETEGA STOLETJA DO DRUGE SVETOVNE VOJNE, l. 1979,  str. 115, 116
Opombe, zgodovina Zaponka je prisrčna kombinacija planinskega in verskega nakita. Brezje niso ravno gorski cilj, vsekakor pa so pohodniški cilj.  Mnoge zaobljube, priprošnje in zahvale Slovencev v preteklosti so bile naslovljene na Marijo iz Brezij in vezane na peš pot, romanje od doma do tja , tam morda celo po kolenih v cerkvi in okrog oltarja, pa nazaj spet peš domov, ne oziraje se , kako zelo daleč je morda to.

Slovenci so na izlete in v planine vedno zelo radi hodili. Za Ljubljančane iz  gornje knjige izvemo: Za izlet so se oblekli v t. i. “turistovsko obleko “: težke močne čevlje, dolge nogavice, ” pumparice ” ali kratke hlače, zelen klobuk ali ” šildkapo ” moški, ženske pa so imele obleke iz dobrega tirolskega ” lodna ” in volnene jopice.  Oboji so s seboj imeli obvezne palice s konico in ročajem, pelerine, tudi t.i. ” turistovske marele ” iz modrega blaga, gospodje večje, dame manjše. S seboj so vlekli ogromne količine hrane, ne glede na to,  da so na cilju zavili v gostilno na golaž ali obaro.

Če smo pozorni opazovalci, bomo marsikaj od navedene popotniško-izletniške opreme našli upodobjeno na planinskem nakitu našega muzeja.