Brez dvoma najlepši

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :

Datacijal. 1906
Avtor in naslov
Delavnica, porekloRIESBACH KNAUS  ZAGREB
Mere v mm71  x  96  x  10  mm
Opis snoviPozlačena in posrebrena  kovina rjave barve, emajl
Ohranjenost, stanjeDobra, razen zlatega in srebrovega nanosa, ki je delno obrabljen
Tehnika izdelaveTehnika  stiskanja in razreza pločevine , zlatenje, srebrenje in varjenje, nanos emajla in toplotna obdelava
ZnakOBLASTVENO POTRJEN VODNIK SPD

RIESBACH KNAUS  ZAGREB

Slog, stilPlaninski znak
LiteraturaMatjaž Deržaj: PLANINSKI POZDRAV       Ob 100 letnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva, Lj. 1993, str. 88 in 89
Opombe, zgodovinaDeželna vlada za Kranjsko je leta 1904 izdala nov predpis za vodnike, po katerem je prvič dobilo pravico avtoriziranja gorskih vodnikov tudi Slovensko planinsko društvo. Do takrat so vodniške tečaje morali naši znani in priznani vodniki delati pri nemškem DAOV.  Vsi naši tedanji gorski vodniki – Trentarji  in Bohinjci,  so izhajali iz vrst divjih lovcev.

” Tako smo lahko Slovenci šele leta 1906 organizirali svoj prvi vodniški tečaj, zato pa so naši prvi vodniki nosili največji  in tedaj tudi najlepši vodniški znak. ”

Znak je našemu muzeju za evidentiranje posodila ga. Mojca Kopač iz Ljubljane. Je del velike zbirke, vezane na planinstvo, arhitekta, planinca in enega prvih predsednikov Planinske zveze Slovenje  –  Vlasta Kopača.