ABC naše noše – sklepanec 4

EVIDENČNI LIST NAKITA št. :                                                           531

Datacija18. stoletje ?
Avtor in naslov
Delavnica, poreklo
Mere v cm

 

 

 

100 x 2,1 x 1  cm
Opis snoviNedragocena kovina sive barve, na okrasnih ploščicah delno posrebrena in delno pozlačena
OhranjenostZelo dobra
Tehnika izdelaveVerižičasti sklepanec je obrtniški pasarsko – srebrarski izdelek. Ploščato verižico sestavljajo upognjeni, med seboj gosto pretaknjeni obročki. Členi so izsekani iz debele plošče.
ZnakNima
Slog, stilKovinski pasovi  –  sklepanci. Kmečki nakit.
LiteraturaJanja Žagar:   PASOVI IN SKLEPA NCI,   SEM 1993, str. 25, str. 87 št. 132 in str. 160 sl. 132 2 x

dr. Josip Gruden: ZGODOVINA SLOVENSKEGA NARODA, 6.zv., l.1916, str. 946

Opombe, zgodovina
Sklepanci izvirajo iz gotike in renesanse. Tedaj so sklepanci krasili predvsem plemkinje in plemiče ter ugledne meščanke in meščane, lahko so bili del viteške oprave. Nanj so obešali nož, držalo za sabljo,  torbice za denar in kasneje tobak. Tak pas ima tudi kip Sv. Jurija  iz ok. 1380 na Ptujskem gradu.

Plemkinje so sklepance v 18. stoletju že opustile, meščanke so jih še pogosto uporabljale, kmetice pa so jih dodobra sprejele. Uporabljale so jih od 17. do začetka 20. stoletja.

Naš sklepanec sodi med verižičaste z obešalom. Nanj so ženske obešale podaljške z nožem ali ključem, kasneje pa okrasne trakove ali pentlje.

V času naših zadnjih treh sklepancev so bili slovenski kmetje, torej večinsko prebivalstvo, še tlačani. Tlaka je trajala toliko časa, kot je zemljiški gospod ukazal. ” Marija Terezija je v korist in zaščito kmetov sprejela kar nekaj odločitev, najpomembnejši pa je bil “robotni patent” iz leta 1778, s katerim je odredila, da je vsak podložnik odslej dolžan delati  tlako le 3 dni na teden, tako da , “vse robote na leto na noben način in pod nobeno pretvezo ne smejo presegati 156 dni.” Morale so biti zelo žalostne razmere za tlačane, da so kmetje ta patent, ki jih je vendar  za polovico leta usužnjil gospodi, občutili kot olajšavo.”